ZSO – NAJVIŠE ŠTO SRBIJA GARANTUJE
07/11/2013|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 6. novembra - Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da je opštepriznata Zajednica srpskih opština na Kosovu najviše što Srbija može da ponudi i garantuje I naglasio da se "danas puškom ništa ne može odbraniti".  
"A nismo dovoljno jaki", rekao je Dačić, naglasivši da legitimna I čvrsta vlast Srba u svojim opštinama na Kosovu može da se uspostavi samo dobrom politikom, mudrom politikom i tako da se postane politički činilac. 
Dačić je to izjavio posle razgovora koje su on i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić vodili s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton I kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, predočivši da su izbori, primena dogovora i sporazuma s Prištinom bitni za ono što Beograd s pravom očekuje, a to je početak pregovora o članstvu s EU.  
"Zato je važno da drugi krug izbora za gradonačelnike, kao I ponovljeni izbori u severnoj Mitrovici budu u miru održani, tako da zaista Srbi uzmu vlast koja im se daje", rekao je Dačić. 
On je naglasio da će oni koji huškaju protiv izlaska na izbore "prvi pobeći s Kosova", ako bi došlo do situacije da neizlaskom Srba bude za gradonačelnika severne Mitrovice izabran Albanac i doĐe do sukoba. 
"Srbi u severnoj Mitrovici znaju koliko je bilo glasova za albanske I bošnjačke liste, za njihovog kandidata za  gradonačelnika", dodao je srpski premijer.  
Ako ne izađe dovoljan broj Srba, ukazao je Dačić, "biće izabran Albanac za gradonačelnika, što može izazvati kovitlac, a kako će se onda dogoditi preuzimanje te vlasti, hoće li biti konflikata I sukoba - hoće, pa čak i oružanih - hoće, hoće li to izazvati destabilizaciju?". 
"Kako Srbija tu može da pomogne - ne može nikako", upozorio je srpski premijer. 
I, kako je to primetio Dačić, "ako neko misli da može opstati bez Srbije, mislim da se vara i ovo je najviše što Srbija u ovom trenutku može da ponudi i da odbrani". 
"Zato pozivam na jedinstvo, jer ako nismo jedinstveni, biće ne samo možda u severnoj Mitrovici, već i u drugim opštinama da Albanac može biti izabran za predsednika opštine", rekao je Dačić.  
Srpski premijer je istakao da je ključni interes Srbije da se dobro pripreme izbori za gradonačelnike 1. decembra i ponovljeni izbori u severnoj Mitrovici. 
U drugom krugu izbora na Kosovu 1. decembra će "deset opština sa srpskom većinom najverovatnije dobiti legitimnu i legalnu srpsku vlast sa stanovišta Beograda, Prištine, Brisela i cele meĐunarodne zajednice". 
"To je osnova za formiranje Zajednice srpskih opština posle drugog kruga izbora", rekao je Dačić i naglasio da se to ostvarilo uprkos incidentima i pokušajima prištinske strane da kroz izborni postupak proturi afirmaciju tzv. "kosovske države", iako je dogovoreno da izbori budu statusno neutralni. 
Biće ponovljeno glasanje na tri mesta u severnoj Mitrovici. 
Srpski premijer je ukazao da je ono o čemu se razgovaralo važno zato što visoka predstavnica Ešton treba da izveštaj o sprovoĐenju dogovora i Sporazuma Beograd-Priština podnese Savetu ministara EU u decembru, kad treba da bude usvojena odluka o pregovaračkom okviru I preporuka liderima EU da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom. 
"Mi to očekujemo jer je Srbija učinila sve što se od nas očekivalo, tako da, ako ne bi došlo do ponovnih problema na  ponovnom glasanju u severnoj Mitrovici i ne bi bilo većih problema u primenionog što je dogovoreno, mi očekujemo pozitivnu odluku", rekao je Dačić. 
A da bi do te pozitivne odluke došlo, ukazao je Dačić, "neophodno je da izveštaj Ketrin Ešton bude pozitivan, a to znači da postoje jasne naznake da se krećemo ka punoj primeni Briselskog sporazuma".  
"Zato upozoravam graĐanje da imaju pravo da glasaju kako god hoće, samo ovo je najviše što od Srbije mogu očekivati. Više od toga Srbija ne može garantovati, pružiti, a sigurno im ne mogu pružiti oni koji vrše pritisak, koji huškaju da ne izlaze na izbore. Oni će prvi pobeći s Kosova", rekao je premijer Srbije.  Dačić je istakao da je primena Briselskog sporazuma važna kako bi Srbija napredovala ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i kako bi primenom dogovora o policiji i pravosuĐu Srbi bili u policiji I pravosuĐu u svojim opštinama.  
On je dodao da je preko trideset hiljada Srba na jugu Kosova izašlo na izbore, kao i desetak hiljada na severu i izrazio zadovoljstvo, naglasivši da su oni "poslušali državu Srbiju". 
"Ali severna Mitrovica treba da bude centar Zajednice srpskih opština i u njoj ne može da bude predsednik Albanac. Naročito ne može niko da zloupotrebljava državne resurse, a da radi protiv interesa države Srbije", rekao je Dačić. 
"Kako budete glasali, tako će vam biti, a Srbija će ostati čvrsta u garancijama za ono što može da uradi, lagati svoj narod sigurno nećemo, pa da ga onda ostavimo na cedilu", zaključio je srpski premijer. 
 
Izvor: BETA
Foto: Novosti

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni