Sporazum: Da rezimiramo

Sporazum: Da rezimiramo


Sporazum: Pitanja bez odgovora

SPorazum: Pitanja bez odgovora

Registarske tablice, licne karte, telekomunikacije, integriacija Srba u kosovski sistem, katastar, matične knjige, zvanične posete... Ovo su samo neki od sporazuma i prioriteta Beograda i Prištine koji su rešavani u Briselu. Da li je sve ovo važnije od ljudi, koji se 20 i više godina vode kao nestali. Zašto se i dalje mnogi vode kao nestali? Zašto su njihovi otmičari na slobodi? Kakav je značaj vaninstitucionalne međuetničke saradnje i koliko civilno društvo može da pomogne u rešavanju ovog najosetljivijeg problema Kosovu. U novoj emisiji Sporazum o tome razgovarali smo sa: Bekimom Bljakajem direktorom Fonda za umanitarno pravo Kosova, Milicom Radovanović iz Nove društvene inicijative i Silvanom Marinković, koordinatorkom Udruženja kidnapovanih i nestalih lica u Gračanici.


Sporazum: Kompromis bez kompromisa

Sporazum: Kompromis bez kompromisa

Kako se meri uspeh Briselskih pregovora? Da li se uspehom može smatrati samo to što predstavnici Beograda i Prištine povremeno otputuju u sedište EU i sastanu se sa Lajčakom? Da li su sastanci u Briselu uzaludno potrošeno vreme pregovarača, a i nas koji živimo na Kosovu? Znaju li predstavnici Kosova i Srbije šta žele od pregovora? Ko će prvi popustiti u tvrdoglavosti i kada će međunarodna zajednica izgubiti strpljenje? Na ova pitanja su pokušali da daju odgovore sagovornici, novinari: Augustin Paljokaj iz Brisela i Živojin Rakočević iz Gračanice.


Sporazum: Koliko smo zagađeni?

Sporazum: Koliko smo zagađeni?

Ekološki sat otkucava. Svetski lideri pozivaju na buđenje. Iz Njujorka poručuju „Ne biraj izumiranje". Iz Brisela upozoravaju - emisija gasova sa efektom staklene bašte mora da se prepolovi za osam godina. Koliko se na Kosovu ozbiljno shvataju ove poruke? U kojoj meri žrtvujemo zdravu životnu sredinu zbog ekonomskog razvoja? Koji su kapaciteti Kosova kad su obnovljivi izvori energije u pitanju i koje je vreme na kosovskom ekološkom satu – pet do 12 ili 12 i pet? Na ova, ali i mnoga druga pitanja odgovorili su gosti nove emisije Sporazoom: Jelena Đokić, profesorka na katedri za zaštitu životne sredine Fakulteta tehničkih nauka iz Mitrovice, Aljban Hašani, direktor Riinvest instituta i Ljubiša Mijačić, stručnjak za resurse iz životne sredine.


Sporazum: (Ne)mogućnost izbora

Sporazum: (Ne)mogućnost izbora

Zašto među srpskim političkim partijama gotovo da nema konkurencije. Da li je, ko i kako ugrožava? Da li su Srbi na Kosovu “partijski vojnici”, koji samo izvršavaju nečija naređenja, a ne slobodni ljudi koji mogu da biraju i budu birani? Koliko su realne pojedine tvrdnje da je „politički život Srba na Kosovu obeležen partokratijom i klijentelističkim odnosom između građana i političkih partija na vlasti“? O svemu ovome u najnovijoj emisiji “Sporazum” govorili su Branimir Stojanović bivši istaknti član Srpske liste, Nenad Rašić predsednik Progresivne demokratske stranke I Fadilj Ljepaja politički analitičar.