ŽBOGAR O SITUACIJI NA KOSOVU
13/06/2013|Autor: Administrator|
|

LJUBLJANA, 13. Jun - Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar predstavio je Spoljnjopolitičkom odboru slovenačkog parlamenta izveštaj o situaciji na Kosovu,ističući da je Kosovo i dalje zamrznuti sukob,ali da je njegov evropski put veliko ohrabrenje za dalje reforme...
"Na obe strane postoje velike frustracije i nikada ne znate šta će izazvati veliki sukob",kazao je Žbogar,dodajući da je evropski proces veliki instrument za mirovno posredovanje između Beograda i Prištine u rukama EU,koja je sve uticajnija na Kosovu. 
Prema Žbogarevim rečima,napredak u unutrašnjoj situaciji Kosova je očigledan,mada je ono i dalje "puno kontradiktornosti" i Brisel bi voleo da se stvari kreću bržim tempom.
Žbogar,koji je i bivši slovenački ministar spoljnjih poslova,takođe je rekao da bi Slovenija,u trenutku kada EU priprema paket pomoći za sever Kosova,trebalo da razmotri konkretne projekte za tu teritoriju. 
U razgovoru sa članovima odbora,Žbogar je potvrdio da su sve nedavne velike investicije na Kosovu došle iz Turske,ali je dodao da će biti uvedeni savet evropskih investitora i nadleganje kosovskih trgovinskih sudova kako bi se olakšalo investiranje iz EU. 
Kada se vladavina zakona poboljša,evropske investicije će se povećati,rekao je on,navodeći da su SAD,čije je prisustvo na Kosovu snažno,takođe, podržale ulogu EU na Kosovu. 
SAD "imaju srce Kosova,a EU ima njegovu budućnost", istakao je Žbogar,prenela je agencija STA. 
Državni sekretar u ministarstvu spoljnjih poslova Božo Cerar,koji se,takođe,obratio Odboru, objasnio je da je Slovenija jedan od glavnih investitora na Kosovu i da zato snažno podržava početak razgovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU. 
On je,međutim,kazao da mnogo toga zavisi od primene sporazuma o normalizaciji između Srbije i Kosova,postignutih u Briselu.
 
Izvvor: TV Most
 
 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni