ZAŠTITI VERSKU I KULTURNU BAŠTINU SRBA
24/01/2013|Autor: |
|

GRAČANICA, 24.januar - Kosovska strateško akciona mreža (KSAM) poziva Evropsku komisiju da zaštiti versku i kulturnu baštinu Srba na Kosovu i da spreči njeno sistematsko uništavanje.
Poslednji događaji upozoravaju da konstantno postoji velika opasnost za eskalaciju etnički i verski motivisanog nasilja, ali ukazuju i na nespremnost kako institucija na Kosovu, tako i međunarodne zajednice da adekvatno i odlučno reaguju i spreče ovakve incidente, ocenjuje KSAM.
Kosovska strateško akciona mreža (KSAM) podseća u saopštenju da je za nekoliko dana u više mesta širom Kosova polomljeno i oštećeno više od 150 nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima, zapaljeno je i obijeno nekoliko kuća u povratničkim selima, a na udaru su ponovo bile i crkve. Dva Albanca pucala su na ženu u Osojanu, a pucano i na zgradu opštine Istok.

Kosovsko strateško akciona mreža je putem svojih saopštenja više puta izražavala bojazan i strepnju da vrlo lako može doći do eskalacije nasilja nad pripadnicima srpske zajednice na Kosovu, apelujući najpre na kosovsku policiju i srpske političare koji direktno učestvuju u izvršnoj vlasti na Kosovu, da zaštite i spreče represiju nad Srbima.

“Naglašavamo da skrnavljenja srpskih svetinja i grobalja traju već godinama, pa se za ovakvu situaciju najmanje mogu tražiti opravdanja ili povodi zbog tenzija u Preševu. Na žalost predstavnici Samostalne liberalne stranke, nisu uspeli da svojim zalaganjem spreče situacije u kojima se vršilo nasilje nad njihovim sunarodnicima. S obzirom na to su oni sastavni deo izvršnih organa vlasti i institucija, pozivamo ih da počnu maksimalno da koriste svoj uticaj i pozicije u organima vlasti i da konkretnim potezima poboljšaju položaj Srba na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

KSAM konstatuje da je Kosovska policija opet bila nemi posmatrač i nije se pokazala efikasnom i profesionalnom što se pokazalo prilikom rušenja spomenika stradalima u Drugom svetskom ratu u Vitini.
“Apelujemo na kolege iz albanskog civilnog društva da ne tolerišu nasilje nad svojim komšijama Srbima, da javno osude vandalsko ponašanje i reaguju protiv bezakonja i nasilja koje se svakodnevno sprovodi nad manjinskim zajednicama na Kosovu”.

KSAM pozdravlja jednoglasnu međunarodnu osudu vandalskih napada I rušenja nadgrobnih spomenike na srpskim grobljima na Kosovu i zahteva da se što pre sprovede istraga i uhapse odgovorni.

“Neophodno je da se pravoslavna groblja zaštite od daljeg uništavanja, vrate u pređašnje stanje, kao i da se nadoknadi naneta šteta, a od nadležnih institucija u Prištini zahtevamo da donesu i sprovedu neophodne mere po tom pitanju”, kaže se u saopštenju.

KSAM pozivamo kosovske Albance, da spreče svaki dalji čin nasilja i vandalizma i rade na izgradnji multikulturalnog i demokratskog evropskog društva.
 

Izvor: RAdio KIM


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni