ZAKON O AMNESTIJI KLJUČAN
10/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 10.jun - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je juče za Tanjug da neće biti raspuštanja srpskih sudova i policije na severu KiM sve dok se ne ispune preduslovi za to, a najvažniji od svih je zakon o amnestiji.
Reagujući na nedavnu izjavu zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri da će tokom septembra biti ugašene srpske institucije na severu Kosova u oblasti bezbednosti i sudstva - i to do 1. septembra sudovi, a do 30. septembra policijske strukture, on je rekao:
"Ništa se neće promeniti dok se sve ne promeni. Priština već duže vreme koristi razgovore u Briselu kao jednu od tema svoje predizborne kampanje. To tako nije za Beograd i nije tako za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji".
Kako je objasnio, da bi naši sudovi i policija prestali da rade, mora da postoji nova mreža sudova i neka nova policija.
"Da bi do svega toga došlo, mora da bude donesen zakon o amnestiji, prema kome Srbi na KiM neće biti zatvarani i hapšeni samo zato što su na strani svoje države i veruju njenim zakonima i organima. Zakon o amnestiji je preduslov svega", istakao je Vulin.
Kako je rekao, ideja Prištine je da Srbija nervozno reaguje na ovu i slične najave, da dođe do prekida i zastoja pregovora i da Srbija bude odgovorna za to što neće dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU.
"Niko ne želi više dobijanje datuma od Srba sa KiM jer bi to skinulo sa njih veliki teret kako navodno zadržavaju Srbiju na njenom evropskom putu", dodao je on.
"Srbi sa KiM a i država Srbija će dati sve od sebe, da u skladu sa Ustavom, Rezolucijom SB UN 1244 i pretpostavkom o statusnoj neutralnosti, koju je potvrdila i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, dobiju datum", istakao je Vulin.
Vulin je najavio da će se razgovori o primeni briselskog sporazuma nastaviti u utorak kada će se sastati grupe zadužene za pitanje policije, dok će u sredu na dnevnom redu biti zakom o amnestiji i pravosuđa, a u četvrtak se nastavljaju razgovori drugih radnih grupa.
Uskoro će biti nastavljeni i razgovori i o struji i telekomunikacijama, a ta pitanja su, kako je dodao, povezana sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).
"Mi polazimo od stava da sva imovina države Srbije treba da pripadne ZSO u skladu sa teritorijalnim principom.Ti razgovori su usko pozvezani sa ZSO a ona sa zakonom o amnestiji i svim drugim što je predviđeno kao nužna pretpostvka", objasnio je Vulin.
On je apelovao na građane KiM da ostanu mirni, jedinstveni i da ne odgvaraju na provokacije.
Na pitanje da prokomentrise pisanje prištinske "Tribune" da postoji mogućnost da jedna delegacija Vlade Kosova, koju bi predvodio zamenik premijera Hajredin Kuči, poseti Beograd i da je kosovska strana zatražila da poziv bude upućen iz kabineta zamenika premijera Srbije Aleksandra Vučića, Vulin je rekao:
"Kako da ne. Čim budu priznata država, članica UN, mogu da se nadaju da će u toj formi doći u Beograd. Kuči u privatnom svojstvu može da se kreće po čitavoj Srbiji. Ali neko ko se predstavlja kao potpredsednik Vlade Republike Kosova, koju mi ne priznajemo, ne može da dođe u zvaničnom statusu na terotoriju države Srbije", rekao je Vulin.
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni