ZA ZAJEDNIČKI SRPSKI STAV
09/02/2013|Autor: |
|

K. MITROVICA, 8. februar - Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej ocenio je danas da svi Srbi, gde god živeli, na severu Kosova, južno od Ibra ili u užoj Srbiji moraju da se dogovaraju i zajednički istupaju, jer je to važno za opstanak srpskog naroda u Pokrajini.

"Moramo da se dogovaramo i da oko svih pitnja i problema zajednički istupamo, to se odnosi na Srbe severnog Kosova, južno od Kosovske Mitrovice i na Srbe u Srbiji", rekao je patrijarh i dodao "da je dogovor Srba sa Kosova i Metohije važan za njihov dalji opstanak u pokrajini".

Patrijarh je, kako je javila televizija Most iz Zvečana danas, posle liturgije u Pećkoj patrijaršiji, razgovarao sa predsednicima Opština sa severa Kosova i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem.

Načelnk Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je rekao da su "čelnici sa severa upoznali patrijarha i vladike sa situacijom u tom delu pokrajine i izneli zabrinutost zbog najnovijih dogadjaja, ne samo na severu Kosova i Metohiji već i južno od Ibra".

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je dodao da treba da se pregovara, ali da je sporno na kom mestu, pod čijim okriljem i o kojim temama.

"Ako se, kako se krenulo, postižu parcijalni dogovori plašimo se da će priča kada je u pitanju nezavisnost Kosova time biti završena", rekao je predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović.

Patrijarh je juče u Prizrenu u Crvki Svetog Djordja služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje devet episkopa i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske. Nakon liturgije patrijarh i članovi sinoda, episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, šumadijski Jovan i budimsko-nikšićki Joanikije, održaće u episkopskom sedištu sednicu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: BETA
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni