ZA REŠENJE DIJALOGOM
22/01/2013|Autor: |
|

BEOGRAD, 21. januar) - Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je danas da situaciju u Preševu nakon uklanjanja spomenika OVPMB treba rešiti dijalogom i navela da to pitanje ne treba da utiče na razgovore Beograda i Prištine.
"Nama je žao što nije došlo do kompromisnog rešenja svih strana koje su upletene u to pitanje. Ono što je sad za nas važno je da se svi vrate dijalogu, da ne dodje do nepotrebnih konfrontacija. Važno je da se izgradi poverenje i razgovara o bitnim pitanjima, onim koja su važna za razvoj juga Srbije, kao što su socijalno ekonomski razvoj južne Srbije i pitanje manjina", rekla je Maja Kocijančič za Dojče vele.
Prema njenim rečima, Evropska unija podržava napore OEBS-a u tom kontekstu.
Govoreći o uticaju dešavanja u Preševu na dijalog koji Briselu vode premijeri Srbije i Kosova, Kocijančič je kazala da je taj proces u interesu obe strane.
"On (dijalog) rešava praktične probleme i za nas je važno da I jedna i druga strana budu angažovane u njemu i da primenjuju postignute dogovore. Mi verujemo da je to pravi put napred", rekla je Maja Kocijančič.
Pripadnici Žandarmerije uklonili su u nedelju ujutro spomenik OVPMB, koju Beograd smatra  terorističkom organizacijom, iz centra Preševa.Nakon toga, počela su skrnavljenja srpskih grobalja na Kosovu.

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni