VULINU ŠIROKA OVLAŠĆENJA
06/09/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 4. septembar - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin biće zadužen da "usmerava i usklađuje rad inistarstava i posebnih organizacija" povezan s Kosovom, navodi se u odluci predsednika Vlade Ivice Dačića. 
Kako se navodi u odluci objavljenoj u Službenom glasniku Srbije, Vulin je zadužen za funkcionisanje obrazovanja, zdravstva, socijalne politike, kulture, infrastrukture, privrede, bezbednosti, pravosuđa, lokalne samouprave, energetike, telekomunikacija i javnih nabavki na Kosovu. 
U njegovoj nadležnosti je i "briga" o Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu, o obnovi i zaštiti duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu, zatim i finansijska, pravna, tehnička i kadrovska pomoć u svim oblastima značajnim za Srbe i druge nealbanske zajednice.  
Vulin je zadužen i za sve vrste pomoći interno raseljenima s Kosova, za vođenje i koordinaciju stručnih i operativnih poslova u pregovaračkom procesu s Prištinom, i za sprovođenje postignutih sporazuma. 
Njegov zadaci su i koordinacija pripreme, izrade i sprovođenja pregovaračke pozicije Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji u oblastima povezanim s Kosovom, kao i saradnja s međunarodnim misijama na Kosovu. 
Novi ministar će koordinirati sprovođenje Strategije održivog opstanka i povratka na Kosovo, i Strategije dugoročnog ekonomskog razvoja tamošnje srpske zajednice. 
Po Vladinom rešenju, Vulin ostaje na čelu Kancelarije za Kosovo I Metohiju gde "ima ista ovlašćenja kao i ministar pri vođenju ministarstva". 
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni