Vreme je da dignemo glas protiv odluka iz Haga
01/12/2012|Autor: |
|

 

BEOGRAD, 30.novembar  - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da je trenutak da celokupno srpsko društvo prvi put ujedinjeno podigne glas protiv odluka Haškog tribunala.
"Očekujem da Vlada Srbije zauzme čvrst i jasan stav i da ozbiljno razmotri da li je moguća dalja saradnja sa sudom koji oslobađa zločince", rekao je Selaković u intervjuu današnjim "Novostima", neposredno pošto je u Hagu objavljena oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja i njegove pomoćnike u zločinu Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja.
Selaković je naglasio da će Srbija upotrebiti ako postoji ijedan pravni instrument koji možemo da iskoristimo da bismo zaštitili naše interese.
"Ali, posle ovakvih presuda, teško je od Tribunala očekivati bilo kakvu pravdu i pravo. Sada presude Haškog tribunala deluju osvešćujuće na onaj deo srpskog naroda koji je verovao da se tamo sudi po pravu i zakonu", rekao je Selaković.
Prema njegovim rečima, Haški tribunal je sve ove godine imao jedan aršin prema srpskim žrtvama, a drugi prema žrtvama druge nacionalnosti.
"Zločinci koji nisu Srbi, oslobođeni su. U čemu više uopšte da sarađujemo? Izručili smo državno, vojno i policijsko rukovodstvo. Sve što je Hag tražio mi smo bezuslovno ispunjavali. Pokazali smo da imamo kapacitete da procesuiramo one koji su bili u Srbiji, a optuženi su za ratne zločine. Dali smo primer čitavom regionu. I ovako nam je vraćeno", rekao je on.
Selaković je rekao da ne bi mešao pitanja evrointegracija i Haškog tribunala.
"EU nije osnovala Tribunal. Srbija ne sme više da bude nema. I predstavnici uglednih i moćnih država na svakom sastanku sa našim zvaničnicima pomenu nekog svog državljanina koji je doživeo povredu prava od organa ili institucija Srbije. Srbija mora na isti način, na svakom sastanku, da pomene ovu ogromnu nepravdu", smatra ministar pravde.
"Kao što sam pre tri meseca izjavio da ne očekujem pozitivnu ocenu o napretku EU integracija, tako sada mogu da kažem da ovo ministarstvo i vlada reformu pravosuđa vode u dobrom smeru. Ta ocena je rezultat svih razgovora koje sam prethodnih dana imao ne samo u Briselu, već i u Strazburu. Od evropskih komesara dobili smo ohrabrujuće i pozitivne komentare za to što smo uradili", kazao je Selaković.

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni