VLADA KOSOVA PRIHVATILA NAJNOVIJE SPORAZUME
11/09/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 11. septembar - Vlada Kosova je danas prihvatiula sporazume o telekomunikacijama i energetici koje su u nedelju u Briselu postigli premijeri Kosova Hašim Tači i Srbije Ivica Dačić.  Premijer Tači je na početku sastanka ocenio da je Kosovo na poslednjem sastanku u Briselu postiglo izuzetno veliki uspeh.  
"Svi znamo koliko su značajna bila ova dva sporazuma i koliko se o njima dugo razgovaralo i pregovaralo. Investirana je velika energija od strane stručnjaka koje je predvodila zamenica premijera Edita Tahiri i koristim priliku da svima zahvalim na tome", rekao je Tači. 
Predsednik Vlade Kosova je naveo da sporazum o telekomunikacijama omogućava Kosovu da dobije još jedan atribut državnosti koji mu je nedostajao. 
"Naša suverena i demokratska država će imati svoj jedinstveni međunarodni pozivni broj, koji će dobiti od Međunarodne unije telekomunikacija", rekao je kosovski premijer ističući da to podrazumeva i uspostavljanje zakonitosti i praktično uređenje te oblasti što znači da operateri iz Srbije treba da prekinu rad I davanje neovlašćenih usluga. 
Dačić je danas negirao da sporazumi daju državnost Kosovu i rekao da jasno piše da se međunarodni broj "dodeljuje" Kosovu.  
Vlada Kosova je od zamenice premijera i ministarke trgovine I industrije Mimoze Kusari Ljilja informisana o situaciji nastaloj nakon jednostranih mera Vlade Makedonije oko zabrane uvoza brašna I pšenice i uvođenja ulaznih taksi za građane Kosova, kao I reciproćnih mera koje je Vlada Kosova preduzela. 
Tači je ocenio da sadašnje stanje nije zdravo ni za Kosovo ni za Makedoniju i da to nije u duhu evropskih standarda o dobrosusedskim odnosima. 
Kosovska vlada objavila je na svom sajtu sporazume o telekomunikacijama i energetici koje su postigli premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači 8. septembra u Briselu, uz posredovanje Visoke predstavnice Evropske
unije Ketrin Ešton. 
Sporazume koji su objavljeni na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, prenosimo u celini: 
 
Sporazum o telekomunikacijama - njegov značaj 
 
KOD: 
 
Kosovo je sporazumom o telekomunikacijama u vezi sa pitanjem koda obezbedilo preduslove i garancije koje su nedostajale za obezbeđivanje državnog koda za telefoniju. Ovi preduslovi i grancije će se omogućiti i pratiti od same Evropske unije, koja će podržati zahtev Kosova za dobijanje državnog koda u skladu sa načelima i
procedurama ITU.  Kao što sporazum predviđa, u roku od 3 meseca stranke treba da pod nadgledanjem i olakšavanjem EU, nađu modalitet za podnošenje zahteva Kosova za dodelu trocifrenog koda + 383 ili + 384 i to jeste I ostaje uslov da Regulatorno telo započne sa razmatranjem zahteva za davanje privremenog odobrenja, za ograničeni rad operatera na severu Kosova do organizovanja aukcije/međunarodnog tendera za otvaranje
frekvencijskih opsega u skladu sa važećim zakonima i propisima u Republici Kosovo. Na kraju krajeva, to znači postavljanje zakonitosti i propisa i u ovom delu naše zemlje, a u praksi to znači da drugi srpski operateri moraju da prekinu sa radom i pružanjem neovlašćenih usluga. 
Licencirani operateri (posebno javni operater Vala), će nakon početka upotrebe jedinstvenog koda od januara 2015. godine uštedeti sredstva u godišnjoj vrednosti od oko 7 do 8 miliona evra (direktnih troškova kao rezultat korišćenja stranog državnog koda). 
SPORAZUMI MEĐU REGULATORIMA: 
 
Ovaj sporazum nudi i stvara preduslove koji su nedostajali za postizanje tehničkih sporazuma koji se odnose na ukupno planiranje, korišćenje i upravljanje radio frekvencijama u obe zemlje konačno otklanjajući smetnje na radio frekvencijama, koje su prouzrokovane zbog radio difuzne i telekomunikacione infrastrukture (TV i radio
signali) oko državnih granica nazse zemlje. Sporazum stvara preduslove i otvara komercijalne perspektive da
operateri obe zemlje postignu sporazum o romingu i interkonekciji. Postizanje ovih sporazuma će direktno uticati na smanjenje tarifa I samim tim na troškove komunikacija za građane obe zemlje bez obzira na etničku pripadnost. 
 
FIKSNI TELEFONI: 
 
Zakon o elektronskim komunikacijama i propisi o Regulatornom telu ne predviđaju ograničenja u broju dozvola za ovaj segment komunikacije i u tom smislu Kosovo pozdravlja investicije u ovom segmentu, posebno s obzirom na trend opadanja u korišćenju ove usluge i nove investicije koje su nedostajale u ovom segmentu, koje će stvoriti
nova radna mesta i mogućnosti za alternativni izbor komunikacionih usluga od strane građana naše zemlje. 
 
MOBILNA TELEFONIJA: 
 
Sporazumom je predviđeno da preostali deo telekomunikacione infrastrukture na severu zemlje radi u potpunom skladu i usklađenosti sa zakonima i propisima koji se primenjuju na Kosovu. Ovo odobrenje podrazumeva za sektor, konačno uspostavljanje zakonitosti i pružanje regulisanih i nadgledanih usluga od strane regulatornog tela i uz
potpuno ispunjenje svih administrativnih i finansijskih obaveza prema državnim organima, kao što su: ARKEP, PAK, carina, itd 
Ovo privremeno odobrenje ni pod kojim okolnostima, ne podrazumeva, I treba se tumaciti kao redovna dozvola (LICENCA), i konačno eliminiše shvatanje ili mogućnost tumačenja kao da je treći operater mobilne
telefonije. 
Sporazum stvara preduslove da se širenjem zakonitosti i propisa i u ovom delu zemlje obezbedi sveobuhvatan i jasan pregled konkurentnosti u sektoru, pruži se i garantuje pravna sigurnost aktuelnim investitorima i onim novim, kao i da se prikupe značajni dodatni prihodi za budžet zemlje. 
 
POŠTANSKE USLUGE: 
 
Sporazum je takođe uključio i dogovor strana za postizanje tehničkog sporazuma o poštanskim uslugama, koji je prvenstveno bio odbijen od srpske strane, a to jeste i predstavlja još jedan pomak pred internacionalizaciju poštanskih usluga i članstva Kosovske pošte u UPU (Internacionalna poštanska unija/Universal Postal Union)
i Evropska pošta. 
 
TEHNICKA GRUPA ZA IMPLEMENTACIJU: 
 
Sporazum predviđa stvaranje grupa za sprovođenje ovog sporazuma, koja će biti nadgledana od strane EU, sa mandatom za izradu akcionog plana za sprovođenje okvirnog sporazuma.  Sporazum o energetici - njegov značaj 
Na prenosnom nivou (transmisije):  
\Operater Srbije za transmisiju se obavezao da će međunarodno priznati KOSTT, kao jedinog operatera prenosa na celoj teritoriji Republike Kosovo, a to priznanje će materijalizovati potpisivanjem relevantnog sporazuma prema standardima ENTSO-E (Udruženje operatera transmisije, sistema i tržišta za električnu energiju u Evropi). 
Sa ovim sporazumom srpski operater za prenos će podržati i članstvo KOSTT-a u ENTSO - znači neće vršiti opstrukcije kao do sada.  Materijalno, ove prednosti se mogu očekivati: 
Kosovo, odnosno KOSTT može da unovči prihode od energije, prenete u treće zemlje, jer sa potpisivanjem sporazuma KOSTT postaje deo mehanizma za saradnju između operatera na evropskom nivou. Pozivajući se na energetske podatke iz prošlosti taj prihod može dostići od - 1.500.000.00 evra - 2.500.000.00 evra/god. 
 
KOSTT može unovčiti prihode od podele prenosnih kapaciteta na vezama interkonekcije sa susednim zemljama u slučajevima sporova. Preliminarni podaci koji su približno procenjeni dovode do informacije da ovi prihodi mogu dostići vrednost do 1.500.000 evra/god. 
Smanjenje energetske uvozne cene za 19% od vrednosti PDV-e, toliko koliko je Srbija opteretila trgovačke kompanije koje su izvozile na Kosovo. 
Stranke su se takođe obavezale da, za prethodni period, na osnovu principa i prakse mehanizama primenjenih u prošlosti, pronađu rešenja za obostrane zahteve za tranzit i podelu prenosnih kapaciteta na interkonektivnim vezama. Ako ne budu mogli da ostvare zadovoljavajući dogovor za obe strane, onda će se staviti u akciju
međunarodna arbitraža. (spor prema procenama KOSTT-a za ceo prethodni period može se kretati u vrednostima između 25 i 30 miliona evra). 
KOSTT će preuzmanjem kontrole nad podstanicom u Valači (110/35kV) u severnom delu, praktično uspostaviti kontrolu nad celim prenosnim sistemom i nezakonito mešanja srpskih operatera u severnom delu prestaje, uključujući Dispečersku kontrolu HC Gazivode i uvoza na liniji 110kV iz Novog Pazara.  
 
Saradnja na nivou Regulatornih tela 
 
Stranke su se takođe dogovorile da sarađuju na uspostavljanju regulatornih okvira u skladu sa Ugovorom o energiji, da bi mogli da priznaju licence jedni drugih za trgovinu električnom energijom.  Nakon potpisivanja, osim onih odredaba koje su u sporazumu precizno tretirane za delovanje, obavezuju stranke da odmah krenu u akciju, kao
što je Ugovor o interkonekciji. Povodom zahteva iz prošlosti a koji tačno upućuju KOSTT i EMS, za ostala pitanja, će se formirati grupe za implementaciju da bi se dogovorile o Planu za implementaciju a zatim i o Akcionom planu.  
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni