VEČERAS OTVARANJE MANIFESTACIJE "VIDOVDAN 2013"
10/06/2013|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 10.jun - U Gračanici će danas biti otvorena manifestacija "Vidovdan 2013", koja se održava u okviru tradicionalnih Vidovdanskih svečanosti koje su počele 6. juna, okupljanjem učesnika likovne kolonije "Vidovdan" u Galeriji gračaničkog Doma kulture.
 
Pored likovne kolonije koja traje do 13. juna, u okviru Vidovdanskih svečanosti biće održan i Izbor za najlepšu kosovsku devojku - polufinale je predviđeno za 22. jun na platou ispred Doma kulture, a finale za 26. jun u porti manastira Gračanica.
 
Vidovdansko pesničko bdenije, zakazano za 27. jun u porti manastira Gračanica, na kome će se okupiti pesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Biće dodeljene književne nagrade "Zlatni krst Kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Pero Despota Stefana Lazarevića" i "Kondir Kosovske devojke".
 
Nagrade za likovno stvaralaštvo "Zograf Longin" i "Dimitrije Popović" biće dodeljene 25. juna.
 
Ove godine biće održan i bogat prateći program - koncerti, pozorišne predstave, tribine - a kao specijalni gosti najavljeni su Sergej Ćetković, kabare Gorana Sultanovića, Slobodan Trkulja, "Balakanika"...
 
U okviru svečanosti Srpska drama Narodnog pozorišta u Prištini izvešće dve predstave u Domu kulture, a glumac Nebojša Dugalić će izvesti monodramu. 
 
Predviđeno je i da se u okviru vidovdanskih svečanosti predstave izdavački poduhvati Matice srpske i Prometeja iz Novog Sada, odnosno Srpske književne zadruge iz Beograda.
 
Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, 28. juna na Gazimestanu biće održan parastos.
 
Organizatori manifestacije su Dom kulture Gračanica, Skupština Opštine Priština i Univerzitet u Prištini - Fakultet umetnosti Kosovska Mitrovica - Zvečan, a pokrovitelji Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i Ministrastvo kulture i informisanja.
 
Izvor: Tanjug 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni