USVOJENA REZOLUCIJA O EULEKSU
26/07/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 26. Jul - Skupština Kosova usvojila je juče rezoluciju o ulozi Euleksa u kojoj se institucijama preporučuje da pripreme plan prenošenja ovlašćenja misije EU na kosovske institucije u junu 2014. kada Euleksu zvanično prestaje mandat. 
Iako je EU ostavila otvorenu mogućnost da se Euleksu i posle juna sledeće godine produži mandat, Skupština je rezolucijom zatražila da se mandat ne nastavlja, a kao razlog je navela nezadovoljstvo ulogom Euleksa u istragama i suđenjima u slućajevima ratnih zločina. 
Predlagač rezolucije, poslanik Demokratske partije Kosova Kurtan Kajtazi, nabrojao je neke od zločina koje su, kako navodi, počinile srpske snage na Kosovu, ukljućujući i "divlje raseljavanje oko milion stanovnika Kosova iz svojih domova u druge države". 
On je rekao da za ove zločine niko nije odgovarao, dok je kao paradoksalno ocenio to da se za ratne zločine sudi rukovodiocima bivše Oslobodilačke vojske Kosova. 
U raspravi nisu učestvovali poslanici Demokratskog saveza Kosova, koji su napustili skupštinsku salu i kao razlog za to naveli da su inicijatori rasprave promenili prvobitni tekst preporuka, bez saglasnosti onih koji su zahtev potpisali. 
Zamenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuči je tokom rasprave rekao da je Euleks na Kosovu rezultat sporazuma Kosova I Evropske unije i da će na takav način i otići odatle. 
Lider Samoopredelenja Aljbin Kurti rekao je da je Euleks ne priznaje oslobodilačku borbu na Kosovu koju smatra sukobom, a određene slučajeve tretira kao ratne zloćine. 
Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đini smatra apsurdnim ocene nekih poslanika da Euleks nije uspeo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Prema njegovim rečima, protiv takvih kriminalnih dela treba da se bore institucije Kosova.  
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni