USPOSTAVLJANJE ZAJEDNICE OPŠTINA NA KIM – MINIMUM INTERESA
14/02/2013|Autor: TV Puls|
|

BEOGRAD, 14.februar  – Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je jutros da se uspostavljanjem zajednice opština na KiM, bez priznavanja Kosova, stvara jedan funkcionalni ambijent kojim obe strane zadovoljavaju minimum svojih interesa.
Đurić je gostujući na RTS-u naglasio da će zajednica opština podrazumevati poveravanje većih nadležnosti u okviru Autonomne pokrajine Kosovo.
"Kosovu, kao autonomnoj pokrajini biće poveren veći deo nadležnosti, koje ona sada već vrši bez naše saglasnosti. Uspostavljanjem zajednice autonomnih opština, one bi imale svoju skupštinu, svoju izvršno veće, koje bi na konkretan način uticalo na oblasti koje su od vitalnog značaja, ne samo za opstanak naše zajednice, već i drugih", rekao je Đurić.
On je istakao da se na taj način garantuje očuvanje ustavopravne pozicije, a sa druge strane, ostavlja prostor Prištini da očuva svoju političku i pravnu fikciju u trenutnom statusu. Na taj način se, naglašava on, bez priznavanja Kosova, stvara fukcionalni ambijent i obe strane su zadovoljile minimum svojih interesa.
Đurić je ponovio da je na jučerašnjem sastanku državnog vrha postignuto apsolutno jedinstvo po pitanju nastavka pregovora Beograda i Prištine u koje Srbija ulazi sa ciljem uspostavljanja zajednice opština.
On je rekao da se očekuje da će u nastavku dijaloga u Briselu biti pokrenute teme koje direktno imaju veze sa mogućim formiranjem zajednice srpskih opština na KiM.
"Bilo je vreme da se prođe kroz ono što su moguće teme za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da se u konkretnim modalitetima postigne dogovor, do toga kako će platforma biti interpretirana od strane našeg pregovaračkog tima", rekao je savetnik predsednika.
On je rekao da Srbija, zbog postignutih rezultata u borbi protiv korupcije, očekuje pozitivan signal u nastavku evropskih integracija i da očekuje dobijanje datuma.

Izvor: TANJUG


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni