UNMIK NA KOSOVU
21/06/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 21. jun - Misija UN za Kosovo (UNMIK), danas, 14 godina od dolaska na Kosovo, u pokrajini ima još 418 pripadnika, dok je po dolasku na Kosovo, juna 1999, imala oko 5.000 pripadnika,
"Da li će broj pripadnika UNMIK biti smanjen, zavisi od bužeta koji tek treba da bude odobren", rekla je agenciji portparol UNMIK Andrea Jan. 
Uoči dolaska Misije EU (Euleks) 2008. godine, počela je rekonfiguracija UNMIK-a, te je broj osoblja smanjen za 70 odsto. Tada je na Kosovu ostalo oko 600 pripadnika misije, a godinu dana kasnije njihov broj je smanjen na 507. 
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin je u ponedeljak rekao da je dobio uveravanja da UNMIK neće smanjiti prisustvo na severu Kosova. 
Vulin je podsetio na stav Srbije da je UNMIK nezamenljiv faktor na Kosovu i da Srbi imaju najvise poverenja u tu misiju. 
"Smatramo da njihovo prisustvo ne sme da bude smanjeno, a pokušaj (premijera Kosova) Hašima Tačija na sednici Saveta bezbednosti UN gde je tražio ukidanje UNMIK-a je opasan, zabrinjavajući, a, što se Srba tiče, sramotan", rekao je Vulin. 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni