UKIDANJE INSTITUCIJA USLOV ZA DATUM
13/02/2013|Autor: TV Puls|
|

BEOGRAD,13. februar - Dalji tok dijaloga zavisi od toga koliko je Srbija zainteresovana da ukine paralelne institucije na severu, kaže Beljulj Bećaj za Danas.
Predsednik Evropskog pokreta na Kosovu je na taj način prokomentarisao teme naredne runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine, koja će se održati 19. i 20. februara.Prema Bećajevim rečima, "opstanak institucija Srba na severu nesumnjivo ugrožava funkcionisanje ustavnih institucija na celoj teritoriji Kosova".On, takođe, ističe da bi takav scenario "doveo u pitanje i očuvanje aktuelne koalicije na Kosovu, koja je na staklenim nogama", ali i imao posledice na evropske integracije Srbije."Eventualno održavanje nasleđenog stanja ne samo da bi automatski ugrozilo dijalog između Kosova i Srbije, već bi i dovelo u pitanje otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU. Stoga, verujem da će se Srbija, da bi dobila datum pristupnih pregovora, složiti da ukine svoje institucije u zamenu za održavanje lokalnih slobodnih izbora u dogledno vreme, koji će biti sprovedeni na osnovu kosovskog zakonodavstva", ocenjuje Bećaj.
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče, povodom predstojećih razgovora s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, da u Briselu istovremeno treba pregovarati o "paralelizmu institucija" i o autonomiji Srba u Pokrajini, "u situaciji kada Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije"."To su teme dnevnog reda na predstojećim pregovorima i na njih se mora dati istovremeni odgovor", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.On je naglasio da postojeće institucije na severu KiM "neće biti rasformirane, da ne bi došlo do vakuuma u čekanju da se formiraju neke druge"."Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali je spremna da zajedno sa Srbima iz Pokrajine dogovori koje su to institucije koje su neophodne za njihov normalan život i koje treba da budu prisutne na KiM. Da bi se do toga došlo, treba da se zna koje su nadležnosti srpskih opština i da li postoji saglasnost da bude formirana takva vrsta autonomije ili regiona, što će biti tema veoma teških pregovora", naveo je Dačić.Srpski premijer je najavio da će pre njegovog novog susreta s Tačijem biti održan sastanak državnog vrha posvećen Kosovu, ističući da od rešavanja tog pitanja zavisi napredak na putu ka EU i privlačenje stranih investitora."Ovo nisu moji lični pregovori i na njima je nemoguće dobiti ikakve političke poene", istakao je Dačić i dodao da je zato "odgovornost velika" i da "Srbija hoće da bude konstruktivna, što ne znači da će prihvatiti sve što se od nje traži".
Izvor:Danas


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni