UDRUŽENJA NOVINARA OSUDILA NAPAD NA RTV PULS
03/12/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 2. decembra - Udruženje novinara Srbije (UNS) I Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije su danas osudili napad na ekipu televizije Plus iz Šilova, nakon drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu.
Kako navode u ovim udruženjima, aktivisti Samostalne liberalne stranke (SLS) napali su kamermana Marka Stankovića i novinare RTV Plus dok su snimali prilog o incidentima na izborima u selu Pasjane kod Gnjilana.
"UNS i DNKiM zahtevaju momentalnu reakciju nadležnih i hitno kažnjavanje počinilaca ovog vandalskog akta, kako bi se suzbila atmosfera linča koja prema novinarima i medijima u Opštini Parteš - Pasjane vlada već nekoliko meseci", navodi se u saopštenju novinarskih društava.
Nakon završetka glasanja u selu Pasjane, u nedelju 1. decembra, huligani su upali u automobil RTV Puls, polomili i odneli kameru I snimljeni materijal, a snimatelj je u napadu zadobio teške telesne povrede.
"Čuvar Opštine Vladan Aksić udarao je snimatelja Stankovića, a onda su mu se pridružilo još nekoliko osoba. Prebijeni snimatelj je zajedno sa TV ekipom slučaj prijavio Kosovskoj policiji, koja ih jepotom bez ikakvog razloga zadržala u stanici, dok  napadači nisu ni privedeni ni saslušani", kaže se u saopštenju UNS i DNKiM.
U Pasjanu su nakon zatvaranja biračkog mesta razbijene i zapaljene dve glasačke kutije. Međutim, incidenti su se dogodili nakon prebrojavanja glasova u tom biračkom centru.
Novinarska udruženja optužila su lokalne funkcionere u Partešu da su "pretili novinarima i medijskim radnicima", poručujući da im ne mogu garantovati bezbednost na teritoriji njihove opštine, i ocenila da je takav stav doveo do prebijanja kamermana na radnom zadatku.   UNS i DNKiM zatražili su od Euleksa da pokrene istragu o ovom
slučaju, kao i da obnovi istrage otmica, ubistava, prebijanja I srkrnavljenja obeležja nestalim novinarima, a od vlasti u Beogradu da uključi ova pitanja u pregovarački proces sa Prištinom.   Napad na novinare osudila je i Srpska liberalna stranka, koja je
odbacila odgovornost za incidente i zatražila "hitnu intervenciju organa reda i kažnjavanje odgovornih".
Izvor: BETA
 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni