U TOKU PREGOVORI O LOKALNIM IZBORIMA
05/08/2013|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 5. avgust - Timovi stručnjaka Beograda I Prištine danas su u Briselu počeli dvodnevne pregovore pre svega o pripremi novembarskih lokalnih izbora na Kosovu na kojima u većinski srpskim mestima izabrana rukovodstva treba da formiraju Zajednicu srpskih opština. 
To je ključna stavka primene aprilskog Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština. 
Šef tima Vlade Srbije Veljko Odalović je uoči današnjih pregovora izjavio da će biti razmotrene pojedinosti i problemi koje stvara prištinska strana, u nadi da to može biti prebrođeno kroz neposredne razgovore zajedno s predstavnicima OEBS, koji će sarađivati u organizaciji, nadzoru i overi rezultata ovih izbora.  
Izvori vlade u Prištini saopštili da će danas i sutra u Briselu biti reči o nastojanjima da što veći broj Srba učestvuje na lokalnim izborima, i da će teme razgovora biti i integrisano upravljanje prelazima (IBM) i izgradnja objekata na tim prelazima.  
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je krajem jula, posle razgovora u Briselu s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, da je postignut dogovor da Srbi sa Kosova na lokalnim izborima koriste postojeća, a ne prištinska dokumenta. 
Dačić je tada rekao i da je postignut dogovor da će na opštinskim izborima na Kosovu moći da učeštvuju i  sva raseljena lica, dakle I kosovski Srbi "koji sada žive u centralnoj Srbiji", kao i oni koji su samo rođeni na Kosovu. 
Rok za registraciju stranaka za opštinske izbora na Kosovu je septembar. 
Beograd smatra da Srbi na Kosovu treba da imaju jedinstvenu izbornu listu, čime bi izabrana rukovodstva mogla da jedinstveno i potpuno samostalno formiraju Zajednicu srpskih opština. 
Posle julskog susreta s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton I kosovskim premijerom Tačijem, Dačić je rekao da je postignut napredak i u rešenjima za formiranje policije u srpskim opštinama. 
Naveo je takođe da se razgovaralo i o finansiranju projekata u srpskim sredinama na Kosovu i da Evropska komisija želi da obezbedi 15 miliona evra za razne projekte. 
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni