U KOSOVSKU POLICIJU SAMO KO ŽELI
12/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 12. jun U kosovsku policiju će po planu implementacije briselskog sporazuma biti integrisani samo oni pripadnici MUP-a Srbije koji to žele, kazao je Branislav Mitrović...
Mitrović, koji je zamenik direktora policije i član beogradskog tima u tehničkim pregovorim s Prištinom u Briselu, nije međutim, hteo da precizira ukupan broj pripadika MUP-a Srbije koji žive na teritoriji KiM, odnosno na njenom svernom delu. 
 
Umesto toga, naveo je da srpski tim traži da "integracija bude bezuslovna, kako bi motivisali srpske policajce da nastave rad u kosovskoj policijskoj službi u interesu zajednice". 
 
Na pitanje "Politike" da li to znači da će srpski policajci koji žive na severu KiM i koji ne žele da se integrišu u kosovsku policiju i dalje biti zaposleni pri MUP-u Srbije, Mitrović je rekao da "niko od pripadnika MUP-a neće ostati bez egzistecije". 
 
Komentarišuci izjavu Hajredina Kučija da "Kosovo nema potrebe za 800 srpskih policajaca na severu, već da će biti regrutovano njih 100 do 150", Mitrović je kazao da je ona potpuno suprotna planu implementacije osnovnog sporazuma. 
 
"U tom sporazumu jasno je definisaano da će svi pripadnici MUP-a Srbije, koji žive na KiM, odnosno na severu Kosmeta, biti integrisani u kosovsku policijsku službu. Tako da je Kučijeva izjava apsolutno suprotna osnovnom sporazumu", kaže Mitrović. 
 
Mitrović ističe da još nisu anketirani ti pripadnici, imajući u vidu da Priština i dalje osporava integraciju i želi da to bude klasičan prijem zaposlenih po konkursu, koji bi oni definisali i odredjivali pravila igre. "Još ne znamo koji bi to broj pripadnika MUP-a bio integrisan". 
 
S druge strane, kaže Mitrović, oni koji ne žele da se integrišu u kosovsku policiju ostaće da žive na KiM i ostvarivaće prava iz radno-pravnog statusa u MUP-u.
 
Izvor: Tanjug
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni