U BRISELU O ZAPADNOM BALKANU
30/01/2013|Autor: |
|

BRISEL, 30. januar - U Briselu je juče održan skup o Zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske narodne stranke (EPP), na kojem je učestvovala i potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić.

Grubjšić je večeras izjavila da je zadovoljna rezultatima konferencije o zapadnom Balkanu, i da će srpska vlada, uprkos svemu, nastaviti rad na neophodnim reformama.
"Bilo je konstruktivno, a da li je bilo i produktivno videćemo za nekoliko meseci", rekla je Grubješićeva novinarima nakon tročasovne konferencije o zapadnom Balkanu, koju je organizovala Evropska napredna partija, najjača frakcija u Evropskom parlamentu.


Osim zvanica iz regiona i evropskih parlamentaraca, skupu je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Štefan File.

File je u uvodnom govoru istakao važnost održanja "zamaha procesa proširenja" na zemlje Zapadnog Balkana.

On je istakao da je izuzetno važno da se taj zamah održi uprkos ekonomskoj krizi u EU i brojnim nerešenim pitanjima na Zapadnom Balkanu.
"Kada sam počinjao da radim ovaj posao, očekivao sam da će se on sastojati najviše u pritisku na zemlje članice da održe proces, a umesto toga pritiskam zemlje kandidate da sprovode reforme", rekao je File.

File je kao primer zemalja u kojima su reforme stale naveo Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. On je podsetio da će Evropska komisija početkom aprila podneti izveštaje Savetu o Srbiji, Kosovu i Makedoniji i da će od tih izveštaja zavisiti napredak tih zemalja u procesu proširenja.

Suzana Grubješić je u svom govoru podvukla rešenost vlade Srbije da istraje u reformama i usklađivanju sistema sa evropskim standardima.
"To je često nezahvalan posao između ostalog zbog političkih zahteva", rekla je ona.

Grubješić se požalila na sporost procesa proširenja primetivši da je deset godina posle Solunske deklaracije samo jedna zemlja zapadnog Balkana (Hrvatska), na putu da ubrzo postane članica EU.

Na konferenciji učestvuju i premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsedavajući Parlamentarnom skupštinom OEBS-a Rikardo Miljori, predsednik komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, evropski poslanici Eduard Kukan i Doris Pak, kao i zvaničnici zaduženi za evropske integracije Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ivor: TANJUG


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni