TRAŽE OSTAVKE ALBANSKIH POLITIČARA
22/01/2013|Autor: |
|

PREŠEVO, 21.januar - Predsednik Odbora za ljudska prava u Preševu Belgzim Kamberi izjavio je danas da je ta nevladina organizacija na današnjem protestnom skupu pozvala albanske političare sa juga Srbije da "prekinu svaku saradnju sa državnim organima i da daju ostavku na "državne funkcije".

Čitanje deklaracije koju podržavaju sve albanske političke partije iz Preševa i Bujanovca, danas je prekinuo protest nevladinih organizacija, a na zgradi pored opštine Preševo istaknut je transparent na albanskom jeziku za "10 narodnih zahteva političarima".

Političarima je poručeno da "ne govore u ime boraca OVPMB" i da "ne prodaju mučenike".

Kamberi je za agenciju Beta izjavio da Odbor za ljudska prava nije prekinuo čitanje političke deklaracije, već da je namera bila da se u okviru već organizovanog skupa, pored političkog, čuje i glas civilnog društva.

"Mi mislimo da je država Srbija izgubila legitimitet kod Albanaca nakon uklanjanja spomenika OVPMB i da albanski politički predstavnici nemaju razloga, ni legitimitet da nastave da drže državne funkcije, niti da nastave bilo kakvu saradnju sa državnim organima", kazao je Kamberi.

Kamberi je naveo da "lokalno rukovodstvo ne može da funkcioniše isto kao što je bilo pre (uklanjanja spomenika OVPMB iz centra Preševa), a to važi i za odbornike u lokalnim skupštinama i za poslanika u Skupštini Srbije Rizu Haljimija".

"Dobijali smo različite poruke (albanskih) političara - rekli su da će legalizovati spomenik, posle su rekli da će praviti kompromis (na zahtev Beograda da se spomenik premesti), a pre toga su rekli da će spomenik ostati tu gde jeste. Najvažnije je to da nakon što su spomenik uklonili državni organi stanje ne može da se nastavi isto", rekao je Kamberi.

Po njegovim rečima, "nema svrhe nastavljati saradnju sa državnim organima dok Vlada Srbije ne napravi plan i program za rešavanje problema u Preševu i Bujanovcu".

Pripadnici Žandarmerije uklonili su u nedelju ujutro spomenik OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni