TEODOSIJE SE NADA POVRATKU SRBA
03/08/2013|Autor: Administrator|
|

VUČITRN, 2. avgust - Vladika raško-prizrenski I kosovsko-metohijski Teodosije danas je u delimično obnovljenom hramu Svetog Ilije u Vučitrnu služio liturgiju povodom slave tog grada. 
Liturgiji na Svetog Iliju prisustvovalo je oko 200 Srb raseljenih iz Vučitrna. 
Vladika Teodosije je rekao da u Vučitrnu sada ne živi ni jedan Srbin, a da je hram Svetog Ilije u Vučitrnu jedina obnovljena crkva na Kosovu u kojoj nema sveštenika. 
"Iskreno se nadam da ćemo i ovde uskoro imati sveštenika i da će biti onih Srba koji će poželeti da se vrate u ovaj grad da žive, ako ovde bude sveštenik s porodicom", rekao je vladika.  
Sekretar Pokrajinskog crvenog krsta Dragiša Murganić koji je bio domaćin danasnje slave, rekao je za agenciju Beta da je pre rata u Vučitrnu živelo 1.500 Srba koji su sada u severnom delu Kosova i u centralnoj Srbiji. 
"Danas u samom gradu nema ni jednog Srbina, a u pogromu albanskih ekstremista 2004. godine zapaljena je i razrušena crkva, kao I pravoslavno groblje na kojem je ostalo samo dvadesetak neoštećenih nadgrobnih spomenika", rekao je Murganić.  On je kazao da je veliki deo imovine Srba bio spaljen i uzurpiran, a potom ih se većina odselila iz Vučitrnu, prodala ono što im je ostalo od imanja i razrušenih kuća posle neuspelih pokušaja povratka raseljenih. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni