STARO GRACKO: PRONAĆI UBICE 14 SRBA
24/07/2013|Autor: Administrator|
|

STARO GRACKO, 23. jul - Direktor kancelarije za Kosovo I Metohiju Aleksandar Vulin ukazao je danas u Starom Grackom da medjunarodna zajednica 14 godina ne mozze da odgovori ko je ubio 14 Srba dok su bili na njivi i ocenio da poverenja ne mozze biti ako odgovorni za zloccin ne budu kazznjeni. 
Posle pomena ubijenim Srbima, Vulin je rekao da medjunarodna zajednica ne mozze garantovati da se ovakvi zloccini nad Srbima neche ponoviti jer nije otkrila ko je ubio srpske zzeteoce u ovom selu, a zloccin koji se ne kazni uvek preti da che se ponoviti. 
Vulin je ocenio da je taj zloccin dokaz da Srbi ne mogu svoju sudbinu da prepuste ni medjunarodnoj zajednici niti bilo kome drugom. 
"Moramo sa obe ruke da drzzimo svoju sudbinu, da imamo svoju vlast, svog predsenika, svoju policiju i svoje sudove, jer dok god to nemamo, onda imamo groblja i etniccka ccisschenja, i dok to nemamo nemamo ni pravde", rekao je Vulin. 
Vulin je naveo da su mu rekli da Euleks tri godine nije ussao u ovo selo da pita ssta se dogodilo i da obnovi istragu. 
"U ime Vlade Srbije i srpskog naroda od medjunarodne zajednice trazzim, jer sve je u njihovim rukama, da obnovi istragu i da nam brzo saopsste ko je ubio srpske zzeteoce", zatrazzio je Vulin. 
Prema njegovim ocenama, poverenja u medjunarodnu zajednicu ne mozze biti dok ne bude pokazala da joj je iskreno stalo, dok ne prestane da prebrojava zzrtve po imenima i nacionalnosti, da ih deli na zzrtve prvog i drugog reda, da za jedne pravi sudove, a za druge neche ni istragu da otvori. 
Direktor kancelarije rekao je da je 14 godina prosslo a da 14 ubijenih zzetelaca ne mozze na miru da pocciva jer su poccinioci nepoznati. 
Vulin je zatrazzio od medjunarodne zajednice da ne govori porodicama "da je vreme da zaborave na svoje ubijene" jer porodice, srpski narod i Srbija to ne mogu da zaborave. 
Prema njegovim reccima, medjunarodna zajednica mora da se ponassa u skladu sa mandatom i da u skladu sa svojom vlasschu pokaze odgovornost. 
Parastos u prisustvu visse od 200 gradjana sluzzili su Svesstenici Eparhije rassko prizrenske. 
Na njivi u Starom Grackom, 23. jula 1999. godine iz zasede ubijeno je 14 Srba. Najmladji od njih imao je 17 godina. 
Ubijeni su Milovan Jovanovich, Jovica i Rade ZZivich, Andrija Odalovich, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janichijevich, Stanimir I Bosko Dekich, Sassa i Ljubissa Cvejich, Nikola Stojanovich i Miodrag Tepsich. 
UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitichija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je uccestvovao u tom ubistvu. Bitichi je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pussten iz pritvora. 
Portparol misije EU Irina Gudeljevich, rekla je jucce agenciji Beta da je Specijalno tuzzilasstvo Kosova nedavno dobilo nove informacije u ezi sa ubistvom 14 zzetelaca i da ih Euleksov tuzzilac razmatra. 
 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni