STANOVI ZA IZBEGLICE I RASELJENA LICA
10/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 10. jun - Gradonačelnik Beograda Dragan Žilas i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer uručili su danas u Velikom Mokrom Lugu kod Beograda ključeve 40 stanova izbeglim i interno raseljenim porodicama. 
"Zahvaljujući velikoj pomoći UNHCR koji je izdvojio 70 miliona dinara, dok je Beograd participirao sa 20, došli smo do toga da ovim ljudima rešimo problem koji, na žalost, traje predugo", rekao je Žilas novinarima. 
Gradonačelnik je najavio izgradnju još 20 stanova za izbegla I raseljena lica, sa ciljem da kolektivni centri, kako je rekao, "postanu prošlost".
O trošku Beograda obezbeženo je infrastrukturno opremanje zemljišta - priključenje na vodovod, kanalizaciju i elektro-mrežu, izgraženi su plato za igru dece i košarkaški teren. 
"Uvek je dirljivo kada imamo priliku da delimo ključeve od stanova porodicama koje će ovde moći da počnu da vode normalan život", rekao je šef Delegacije EU Vensan Dežer. 
Prema njegovim rečima, EU je uložila oko 74 miliona evra u zatvaranje 300 kolektivnih centara u Srbiji, te je broj tih centara smanjen na 13. 
Šef Kancelarije UNHCR u Srbiji Eduardo Arboleda zahvalio je Fondaciji "Ana i Vlade Divac" koja je pomogla da se obezbedi graževinsko zemljište za izgradnju stanova. 
"Ovaj dan je za mene kao da sam se nanovo rodila, jer do sada sam deset godina živela u baraci u Krnjači. Ja mislim da više selidbe nema", rekla je izbeglica iz Hrvatske Vesna Borak. 
Ukupna vrednost dve nove stambene zgrade iznosi oko 900.000 evra, a izgradnju su finansirali EU, Grad Beograd i Visoki komesarijat za izbeglice UN (UNHCR). 
 
Izvor: BETA
 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni