Srpska lista kao pokvareni televizor
27/03/2023|Autor: Administrator|
|

Predsednik Srpkog nacionalnog foruma smatra da je prihvatvanjem Evropskog plana i implementacionog dogovora priznata nezavisnost Kosova i de fakto i de jure. U tom planu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve je loše za srpske interese, sem jedne stvari.

„To je da su konačno Srbi čuli istinu. Samo ako hoće da je shvate, bez obzira na to što je ona saopštena na način na koji je saopštavao Vučić. Kosovo polako, ali sigurno klizi ka nezavisnoj državi. Da li će potpisati, kad će potpisati, da li će Kosovo otići u Ujedinjene nacije i u druge institucije i organizacije, o tome najčešće ne odlučuje Srbija i srpska strana“, rekao je Trajković i dodao. „Sada će prema Savetu Evrope i Evropskoj uniji ovaj plan da tretira dve strane, dve ravnopravne strane, a to znači da ako je Srbija država, onda je i Kosovo država. Treba joj samo još neke ingerencije, neka priznanja koja će konačno zaokružiti Kosovo kao državu, a na koje Srbija neće imati uticaj“.

Optužuje Vučića i Kurtija da manipulišu građanima.

„On (Vučić) obmanjuje narod, on je odustao od politike koju je obećao narodu kad su bili izbori. To je isto i Kurti uradio. I sad imamo dva, da kažem, politička „prevaranta“ koji pokušavaju da obmanu narod kako bi prikazali nekakav kompromis, a u stvari oni niti umeju, niti mogu da postignu kompromis. To što je postignuto je u stvari ono što je nametnula Međunarodna zajednica, a nije reč o njihovom zajedničkom dogovoru“, istakao je Trajković.

ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova

Odogovarajući na pitanje voditelja da li se nakon sastanka u Ohridu vidi Zajednica srpkih opština „na kraju tunela“, Trajković odgovara da i tu leži veliki problem.

„Ako nju (ZSO) vidimo na kraju tunela onda vidimo da je Kosovo nezavisna država, u tome je problem. Vučiću je potrebna Zajednica srpskih opština jer očekuje da Kurti to neće prihvatiti i na taj način će kupovati vreme. Međutim, ja se plašim da će u ključnom momentu Kurti morati da prihvati Zajednicu srpskih opština i to će biti nateran da prihvati, možda ne u onoj varijanti koju Vučić želi, ali mnogo jačoj od onoga što Kurti to želi“, smatra nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Saveznog komiteta Jugoslavije za Kosovo i Metohiju.

ZSO može ipak da bude dobra za Srbe, “ali ako prihvatimo da je Kosovo nezavisna država”.

„Ona će imati ulogu za srpski narod koji ovde ostane. Ona će urediti odnose. Srbi će dobiti autonomiju, pitaće se za nešto, neće o njima odlučivati samo albanska većina i nadzor Međunarodne zajednice. Ali moramo otvoreno da kažemo. Cena toga je nezavisna država Kosovo“, tvrdi Trajković.

Po njemu, postignuti dogovor ne donosi dugoročno rešenje, nego će stvoriti nove probleme ne samo u Srbiji i na Kosovu, nego i šire, u regionu.

„Sve ono o čemu sam ranije govorio se pokazuje, a to je moja poznata teza da ne postoji rešenje, nego proces rešavanja i sve ovo što se danas dešava potvrđuje tu činjenicu. Niko nije spreman da uđe u konačno rešenje za Kosovo, jer konačno rešenje za Kosovo i ne postoji“, izjavio je Momčilo Trajković gostujući u „Slobodno srpski“.

 

VideoPROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni