SRBIJA OČEKUJE PONIŠTENJE IZBORA NA SEVERU
06/11/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 5. novembra  - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će Vlada tražiti i da očekuje da medjunarodna zajednica donese odluku da se ponište rezultati izbora na severu Kosova. 
"Očekujemo da će medjunarodna zajednica doneti odluku o ponavljanju izbora za severnu Kosovsku Mitrovicu. Znate da je i Priština htela da izbore iskoristi da favorizuje nezavisnost umesto statusne neutralnosti", rekao je Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle sastanka sa danskim ministrom za trgovinu i evropske poslove Nikom Hekerupom. 
Pred sutrašnji sastanak sa premijerom Kosova hašimom Tačijem I visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, na kome će se razgovarati o lokalnim izborima u pokrajini i implemetnaciji Briselskog sporazuma, Dačić je rekao da je Srbija učinila sve što je bilo u njenoj moći da Srbi učestvuju na lokalnim izborima u nedelju, 3. novembra na Kosovu i Metohiji. Premijer je naveo i da je Vlada zadovoljna rezultatom Gradjanske inicijative "Srpska".  Dačić je ukazao da Vlada ne može pomoći Srbima sa Kosova, ako oni ne uvaže njene stavove o islasku na izbore.  
"Osnovni naš cilj bio je da Srbi izadju na izbore i izaberu svoju legalnu i legitimnu vlast i formiraju zajednicu srpskih opština, koja bi bila legalna i legitimno priznata od Prištine, Brisela I medjunarodne zajednice. Mislim da smo u tome uspeli", rekao je Dačić. 
Prema njegovim rečima, Beograd nije želeo da se meša u to koga će Srbi izabrati na čelo opština ali je bilo važno da to bude neko ko će voditi zajedničku politiku sa Vladom Srbije. 
"Nismo želeli da se mešamo u to koga će Srbi izabrati, ali smo želeli da znamo možemo li jedinstveno dalje i da li možemo da računamo da će moći da se vodi jedna racionalna politika i da će legitimno izabrani Srbi na Kosovu imati jedinstven stav sa Vladom Srbije", kazao je on. 
Dačić je ocenio i da je lako narod gurati "u katastrofu", ali da je teško doneti pametnu odluku. Dodao je:"Ne možemo u rat zbog severne Kosovske Mitrovice, jer je to rat koji ne možemo da dobijemo".  
"Kako glasate i da li glasate, tako će vam biti. Mi poštujemo vaš stav, poštujte i vi naš, a Vlada i ogromna većina gradjana su za izlazak na izbore", rekao je Dačić.  
"Milošević je morao da natera rukovodstvo Republike Srpske da pristane na Dejtonski sporazum, a sada govore da im je to jedini garant, nije uspeo da natera rukovodstvo Republike Srpske Krajine I znate kako su prošli", kazao je premijer.  
"Nemamo nameru da pretimo i vodimo bilo kakvu kampanju u severnoj Mitrovici kada se ponovo budu raspisali. Odlučite sami, sve znate, Zajednica srpskih opština, srpsko rukovodstvo, a ne albansko u Kosovskoj Mitrovici. To je jedini način da vam Srbija pomogne", rekao je Dačić. 
Premijer je upitao "koga i kako mislimo da pobedimo tako što nećemo izaći na utakmicu". 
"Da li stvarno neko misli da će DS S, radikali, Dveri, Obraz, Naši, puškama odbraniti Kosovo i da li neko zaista misli da su oni odbranili sever? Sever je opstao je zahvaljujući Srbiji. Nemoj da nestane zahvaljujući nepromišljenim odlukama", rekao je Dačić.  Dačić je pozitivno ocenio kako su protekli izbori na Kosovu, osim u severnoj Kosovskoj Mitorvici i u delu Zvečana ali je izrazio očekivanje da će i tu nakon što izbori budu ponovljeni pobediti GI "Srpska". 
Premijer Srbije poručio je i da će biti identifikovani I procesuirani svi koji su učestvovali u opstrukciji izbora i najoštrije osudio nasilje i pritisak na Srbe koji su želEli da glasaju ili koji su bili kandidati. 
"To se nije desilo samo na izborima, već i pre. Vršen je pritisak, ljudi su prolazili kroz strahovite pritiske, čak je i fizički prećeno i njima i njihovim porodicama, bacane su bombe. Sramotno je I žalosno sato su to Srbi radili jedni protiv drugih", rekao je Dačić. 
Dačić je dodao da ovim što se desilo nije ugrožen samo opstanak severa već i budućnost Srbije. "Sada se Srbija ne brani puškom, već glasanjem", rekao je on. 
Premijer je povodom izjave bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića koji je kazao da je predlagao više za Kosovo nego što je dobijeno Briselskim sporazumom podsetio da je u vreme Tadića i Koštunice Kosovo proglasilo nezavisnost i da je trebalo tada tako da pričaju I da se "prse". 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni