SRBIJA NASTOJI DA ODLOŽI SPROVOĐENJE SPORAZUMA
11/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 11. jun - Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači izrazio je nadu da će sporazum sa Srbijom biti brzo sproveden, iako po njegovim rečima, Beograd pokušava da odloži primenu plana. 
"SAD će ostati uz nas i podržati sva naša zajednička angažovanja. Jedna od najvažnijih tema o kojoj smo razgovarali sa (potpredsednikom SAD Džozefom) Bajdenom bila je potpuna primena postignutog sporazuma u Briselu. SAD će nastaviti da rade sa EU kako bi se ovaj process okončao u skladu sa odredjenim rokovima i predvidjenim akterima primene", izjavio je Tači za Radio Slobodna Evropa. 
Predsednik kosovske vlade koji je u višednevnoj poseti SAD, rekao je da Srbija nastoji da odloži sprovodjenje sporazuma, ali je istakao da je optimista da će tehničke grupe koje se sastaju u Briselu postići sporazum kako bi njegova primena počela što brže. 
"Taj proces će doneti slobodu kretanja, ukidanje paralelnih struktura, red i zakon, instalaciju kosovske policije, kao i stvaranje okolnosti za održavanje lokalnih i slobodnih izbora u oktobru ove
godine", naveo je Tači. 
Po njegovim rečima, u svim institucionalnim oblastima biće usvojeni bilateralni sporazumi, bilo da se radi o ekonomiji, bezbednosti, obrazovanju. 
Kosovski premijer je, na pitanje o integraciji srpskih bezbednosnih struktura u kosovski sistem, kazao da će se taj proces odvijati na individualnoj osnovi, uz poštovanje odredjenih procedura. 
"To će biti za ljude dobre volje koji žele da rade, koji žele da prihvate novu realnost. Nikako neće biti mesta za kriminalne strukture ili ljude koji su bili uključeni u nasilje i kriminal", kazao je Tači. 
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni