SRBI PROTIV DAŽBINA AKO IDU U PRIŠTINU
28/01/2013|Autor: |
|

BEOGRAD, 28. januar - Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić rekao je danas da Srbi sa severa Kosova neće prihvatiti dogovor o naplati dažbina ukoliko novac bude išao Prištini.

"Srbi sa severa Kosova i Metohije to neće prihvatiti, bez obzira da li u tome imaju podršku Vlade Srbije", rekao je Pantić (SNS) za B92 i dodao da je jedino prihvatljivo da novac bude uplaćivan u neku banku u EU i koristi se za razvoj opština na severu Kosova.

Na opasku da iznosi iste stavove kao neki predstavnici opozicije, iako je funkcioner vlade, Pantić je kazao da ima obavezu da, kao predsednik opštine Kosovska Mitrovica, iznosi i stavove Srba sa severa Kosova.

Pantić je izrazio da niko iz Vlade Srbije neće prihvatiti da razgovara sa Srbima sa Kosova koji "ne poštuju svoju državu".

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović najavio je da će se vrlo brzo susreti sa vodećim zvaničnicima Srbije.

Pantić je rekao da su Srbi sa Kosova koji prihvataju nezavisnost Prištine "samo formalno Srbi, ali da zapravo vode računa o "interesima nezavisnog Kosova" i da nema razloga da se sa njima razgovara.

"Nadam se da niko iz Vlade Srbije neće prihvatiti da razgovara sa takvim ljudima", rekao je on.

Kako je dodao, pojedini Srbi koji rade u kosovskim institucijama i ne poštuju svoju državu, porodicu su ipak preselili u centralnu Srbiju pa je tako Petrovićeva porodica u Nišu.

Po njegovim rečima, kompromis prihvatljiv Beogradu i Prištini sadržan je u platformi predsednika Srbije o Kosovu, koji Srbima i Albancima daje suštinsku autonomiju.

"Da se ne menjaju granice Srbije, ali da Albanci sami mogu da odlučuju kako će da žive i uredjuju svoj život i kako će da uredjuju svoje insititucije", dodao je on.

Pantić je kazao da je kompromis moguć sve dok Priština ne zatraži stolicu u UN i dodao da je moguće da Srbija pristane na članstvo Kosova u OEBS-u i nekim drugim medjunarodnim organizacijama, na primer sportskim.

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni