SRBI ĆE GLASATI SA POSTOJEĆIM DOKUMENTIMA
25/07/2013|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 24. jul - Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je danas da je u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu postignut dogovor da Srbi sa Kosova na lokalne izbore izlaze sa postojećim dokumentima, i da je takodje postignut napredak u rešenjima za formiranje policije u srpskim opštinama. 
Prema njegovim rečima, postignut je i dogovor da se za postavljanje policijskog osoblja ne traže nikakva kosovska dokumenta, državljanstvo niti lične karte za prijem u radni odnos "naših bivših pripadnika policije". 
A saglasnost je postignuta da se izbegne zakletva, dakle, kako je rekao, "oni neće podnositi tu zakletvu nekoj nezavisnoj kosovskoj državi, nego će biti u pitanju jedan drugi papir koji će biti apsolutno statusno neutralan". 
Dačić je posle razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijom I visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton rekao da će na opštinskim izborima na Kosovu moći da učeštvuju i sva raseljena lica, dakle I kosovski Srbi "koji sada žive u centralnoj Srbiji", kao i oni koji su rodjeni na Kosovu. 
Dogovoreno je, prema njegovim rečima, da srpska lista na izborima bude zastupljena u centralnoj izbornoj komisiji i u drugim izbornim telima. 
Potvrdjena je i uloga Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u organizaciji, nadzoru i overi rezultata ovih izbora. 
Srpski premijer je dodao da je postignut dogovor o potpunoj operativnosti regionalnog komandira policije, Srbina, na severu Kosova, koji će sastaviti svoj tim i osoblje. 
Rekao je i da je u pregovorima o telekomunikacijama i energetici postignut vidan napredak, ali da konačnog dogovora još nema. A, po njegovim rečima, najmanje daleko se otišlo u sagledavanju rešenja za pravosudje, a to znači "šta treba da usledi kad je reč o osnovnim sudovima i tužilaštvima i na koji način će oni funkcionisati, biti osnivani u srpskim sredinama".  
"Nama je u interesu da Srbi učestvuju na lokalnim izborima, ne zato da bi potvrdili ili pomogli Briselski sporazum ili da bi zaokružili prištinsku nezavisnost nego pre svega da bismo pomogli sami sebi, Srbiji, našem narodu, da Srbi na Kosovu prvi put dobiju i legalne I legitimne medjunarodno priznate predstavnike koje su do sada neki u svetu zvali ilegalnim institucijama", naglasio je srpski premijer.  
Dačić je istakao da je današnji sastanak "bio veoma koristan zato što su otklonjene bojazni koje smo imali, naročito kad smo to objašnjavali našem narodu na Kosovu i Metohiji, a to je da nećemo dozvoliti da se kroz dijalog, odnosno kroz učešće na izborima želi potvrditi, kako to oni misle, nekakva kosovska nezavisnost". 
On je rekao da je srpska delegacija u razgovorima naišla na "pripcipijelnu podršku Evropske unije u stavu da je ovo statusno neutralni sporazum i da u tom smislu nikakvi elementi državnosti ne bi trebalo da budu deo primene". 
"Mi nećemo prihvatiti ništa što bi potvrdilo kosovsku nezavisnost, zato što su za nas ovi pregovori statusno neutralni", rekao je srpski premijer. 
Dačić je dodao da je bilo reči i o finansiranju projekata u srpskim sredinama na Kosovu i rekao da Evropska komisija želi da obezbedi 15 miliona evra za razne projekte. 
On je naveo i da će pregovori biti nastavljeni 27. avgusta. 
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni