Slobodno srpski sa Nedzmedinom Spahiu
01/05/2023|Autor: Administrator|
|

Politički analitičar prof. dr Nedžmedin Spahiu rekao je u emisiji Slobodno srpski da su nedavno održani vanredni lokalni izbori na severu Kosova bili legalni, ali sa malim legitimitetom.

„Legitimitet nije samo zbog toga što nisu izašli Srbi da glasaju, nego što je veoma mali broj Albanaca, od tog malog procenta Albanaca koji žive tamo na severu, izašao na izbore“, kazao je Spahiu.

Smatra da su, poput Bošnjaka i Roma, koji su takođe u veoma malom procentu izašli na biračka mesta i Albanci sa severa Kosova bili na neki način zastrašeni.

„Ja sam pitao jednog Albanca „zašto nisi glasao?“, a on kaže: „pa priča se o promeni granica, pa Srbi posle imaju onaj spisak i videće da sam glasao“, naveo je Spahiju.

Iako je situacija složena, po njemu, svrha ovih izbora je bila političke prirode u okviru dijaloga između Prištine i Beograda koji se sprovodi u Briselu.

„To jest, da se postavi kosovska zastava u zgradama opština, ove četiri opštine i nakon toga verovatno će biti dogovor da se ponovno održe vanredni izbori.“, kazao je.

Glasanje u kontejnerima iznuđeno

Spahiu dodaje da je glasanje u kontejnerima bio iznuđen potez.

„Bilo je problematično. Recimo, obično se održe u školama, a ključeve škola drže direktori iz Srpske liste, koja je bojkotovala i oni verovatno, pretpostavljalo se da oni neće dati ključeve da se otvore škole, a da se lome školske vrata to bi bio ružan prizor - evo kako „šiptarska“ policija upada u škole, u srpske škole, evo gde su lupali vrata. I onda bi to imalo sasvim neugodan utisak i zbog toga je pribegavano da ne bude u školama, gde idu srpski učenici i našli su te kontejnere. Mada, kažem, da su ti izbori bili samo jedan instrument da se pola miliona evra da za uspostavu kosovske zastave“, ocenjuje Spahiu.

Ipak, ne isključuje moguće bezbednosne probleme na terenu i incidente.

„Ja mislim da je to ipak moguće. Bez obzira na to što je to dogovoreno, ipak može doći do toga da neko napravi filmove, da bi imao da pokaže nekog da pozove na mir i takve stvari. Ja pozivam ove ljude da se jednostavno ne zaleću u tim stvarima, da sačuvaju sebe, da znaju da će ipak do dogovora doći i da će predsednik Vučić, naravno kada se formira Zajednica opština sa srpskom većinom, da predstavi kako je on „oslobodio“ srpski narod na Kosovu. Eto niste imali, uzeli vam sve Albanci i vlast, sad smo ponovo mi zauzeli. Sad više nije okupacija, sad ste tu – eto vraćeni ste na posao, uzeli smo institucije, nisu vam tu specijalci Albanci, nego su tu naši policajci“, rekao je analitičar Nedžmedin Spahiu gostujući u emisiji Slobodno srpski.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni