Slobodno srpski sa Markom Jakšićem
12/09/2023|Autor: Administrator|
|

Slobodno srpski sa Markom Jakšićem

 

U 439. emisiji Slobodno srpski gostovao je bivši poslanik u Skupštini Srbije, sada član Pokreta Otadžbina dr Marko Jakšić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO), dogovorena u Briselu još 2013.godine, protivna interesima Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

“Nažalost, mislim da Srbi ništa time  neće da dobiju, čak naprotiv Srbi će da izgube... Ja  lično mislim da na neki način Vučiću ZSO služi kao kompenazacija za sve ono što je faktički prepustio...”, kaže dr Jakšić.

Pominje poruku zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara da Priština greši što ne prihvati ZSO.

“To otrilike, u prevodu znači, a to kaže i Eskobar, da će ona raditi po Ustavu Kosova, što znači da će prosveta, zdravstvo biti vezani za Ministarstvo prosvete Kosova, odnosno za Minstarstvo zdravlja Kosova. Na ovaj način sa tom zajednicom, kako je koncipirana i ako treba da radi po Ustavu Kosova, onda Srbi jednostavno sa preostalim  institucijama srpske države gubi svaku vezu. Više direktore u bolnici u Kosovskoj Mitrovici neće da postavlja Vlada Srbije, direktora škole u Gračanici neće da postavlja Vlada Srbije, nego će ministar prosvete Kosova. Znači, na svoj način Zajednica srpskih opština odvaja Srbe od preostalih institucija države Srbije kao što je prosveta, zdrastvo, socijala, kultura i bukvalno mi dajemo sve”, smatra Jakšić

Komentarišući protivljenje prištinskih vlasti osnivanju ZSO, Jakšić kaže da je reč o njegovoj politici koja je zasnovana na izbornim obećanjima.

“Aljbin Kurti je u svom političkom programu nastupao tako da je on žestok protivnik Zajednice srpskih opština. On tu izbornu platformu neće da krši, on se kod Albanaca pokazuje kao veliki junak, on faktički nije bio u ratu i sad ima kompleks. Želi da nadmaši i Tačija i sve drugo. Eto zato on može da kaže  i Beogradu, i ovima u Evropskoj uniji “ne dajem Zajednicu srpskih opština bez obzira na to što je to potpisano”.

Interesi vlasti u Srbiji i Srba na Kosovu nisu isti

Na pitanje voditelja da li je u svakom slučaju interes države Srbije istovetan sa interesima preostalih Srba na Kosovu, Jakšić kaže da u principu jeste, ali sa jednom ogradom.

“Ja bh  tu podelio ovako: interesi države Srbije i interesi Srba na Kosovu i Metohiji su isti, ali interes vlasti u Srbiji i interes Srba na prostoru Kosova i Metohije, što znači interes za goli opstanak, su nažalost drugačiji. Da je interes isti ne bi vlast dozvolila  u svojih 11 godina da ovoliki broj Srba ode sa ovog prostora, ne bi se vukli ovako loše političke poteze koji fatički kazuju Srbima da ovde nemaju budućnost. i sami ste čuli predsednika u više navrata kad kaže da mi na Kosovu nemamo ništa”, kaže Jakšić.

Smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić verovatno ucenjen od strane zapada i zato Srbija popušta pred Kosovom.

“Kurti uvek dobija sve bitke u borbi protiv Vučića upravo iz jednog razloga, ili je on na neki način ucenjena ličnost. On ne sme, niti može da se bori punim plućima. Jednostavno sve te bitke u nacionalnom smislu on gubi i onda mu ostaje samo da kuka, da se žali, da cvili, da jadikuje, da pljuje po Kurtiju, da ga naziva svakojakim imenima, a onda kad mu zatreba napravi sa njim dogovor pa recimo dobije autobuse, pa sa njim pravi dogovor ako Kurtiju treba određene koncesije u Skupštini samoproglašene Republike Kosovo, da mu izglasa onaj zakon, da mu izglasa ovaj zakon. Znači, na jednom delu vi imate kao svađu, to pre svega zbog građana Srbije, a sa druge strane na delu, u mraku, u potaji, imate jednu saradnju o kojoj niko živ niti govori, niti priča”, kaže Jakšić.

 

U Vučićevo vreme Kosovo napustilo 40 hiljada Srba

 

Dr Marko Jakšić je nedavno sa grupom istomišljenika među kojima su i Slaviša Ristić, Dragan Velić, Momčilo Trajković i drugi, pokrenuo inicijativu za obnavaljanje Srpskog nacionalnog veća KiM, “jer Srbima treba autentična politika, a ne ono što predstavlja Srpska lista”.

“Srpska lista je samo prilepak, to je zamisao predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Oni nemaju pravo na svoje mišljenje, rade šta im predsednik Srbije kaže. Ja sam bio u politici dok je bio Vojislav Koštunica predesdnik vlade, nije nama Vojislav Koštunica određivao šta ćemo mi da radimo ovde na Kosovu i Metohiji, nego smo mi sugerisali predsedniku Srbije šta ovde treba da se radi, na šta treba da se utiče, koji projekti treba da se rade i kako treba da se nastupa u nacionalnom, državnom smislu. Ova Srpska lista je takozvana lista poslušnika, oni nemaju pravo na svoje mišljenje, tj. po onoj narodnoj oni imaju pravo na svoje mišljenje, ali se ne slažu sa njim, nego se slažu samo sa mišljenjem Aleksandra Vučuća. Teško je vreme da jedan ovakav skup ljudi može da zastupa izvorne interese Srba iz tog razloga i pokušavamo da napravimo jednu organizaciju koja će da ukaže na prave probleme Srba, jer je 40.000 Srba za skoro 12 godina vladavine Aleksandra Vučuća napustilo prostor južne srpske pokrajine, ponavljam u miru. U ratu je otišlo oko 200. 000, ali u miru nikakvog opravdanja nema”, rekao je doktor Marko Jakšić gostujući u emisiji Slobodno srpski.


 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni