SLOBODNO SRPSKI SA HAŠIMOM TAČIJEM
09/06/2013|Autor: Administrator|
|

ČAGLAVICA, 9.jun - Gostujući u emisiji Slobodno srpski, koja je emitovanja na programu TV Mreže u nedelju, 9.juna, premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da je Briselski sporazum koji je potpisao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem istorijski sporazum za albanski i sprski narod.
„To je definitivno nova realnost. Gledali smo ka budućnosti da bismo okončali godine problema i konflikata“, izjavio je Tači.
Po njegovim rečima, tim sporazumom su dobili svi: i Kosovo i Srbija, i region, i Evropska Unija, i SAD, i NATO, ali i svi oni koji investiraju u region.
„Najveći dobitnici su Srbi na Kosovu, zato što smo našli rešenje koje definitivno stvara uslove za bolji, sigurniji i  prosperitetniji život i razvoj, za otvaranje novih radnih mesta i povećanje blagostanja građana“, ocenio je premijer Kosova Hašim Tači.
Na pitanje autora i voditelja emisije Budimira Ničiča da li je Beograd parafiranjem sporazuma zapravo priznao nezavisnost Kosova, Tači je rekao da je Beograd svestan da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja.
„U isto vreme, od početka pregovara, bio sam svestan da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova u ovom procesu, ali ono što je značajno i što se desilo je to da sada mi priznajemo i prihvatamo jedni druge. Desio se proces normalizacije odnosa što je snažna osnova za mir između Kosova i Srbije“, rekao je Tači i dodao da je ovim dokumentom otvorena sigurna perspektiva i Kosovu i Srbiji u integracionim evro-atlantskim procesima, a koristi će biti i na ekonomskom planu.
„Još na prvom sastanku sa premijerom Dačićem dogovorili smo se oko početka izgradnje auto-puta od Prištine prema Leskovcu, što bi povezalo Kosovo sa evropskim koridorom, ali naravno da se sredstva obezbede od Evropske Unije“, izjavio je Hašim Tači.
Govoreći o stanju na severu Kosova, Tači je rekao da je ono bilo teško u poslednjih 15 godina i da je najviše koštalo same građane.
„Bili smo zabrinuti svi, i mi kao Kosovo, a i Srbija je nosila težak teret. U isto vreme su bili nezadovoljni i Evropska Unija i SAD i svi, zato što takvo stanje nije bilo u ničijem interesu, izuzimajući neke pojedince. Sada, posle Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbija, koji predstavlja nepovratan proces, dalje će se ići na vrlo koordinisan način, uvek poštujući volju građana i na severu. Stoga, jedva čekam da se sastanem sa njima. Spreman sam da im služim i služiću kao premijer svim građanima zemlje. Ja se nadam da će oni na sledećim izborima izabrati prave ljude, kooperativne i počećemo sa snažnim investicijama i na severu“, rekao je Tači.
U vezi sa lokalnim izborima koji su planirani na jesen, Tači je demantovao da će građani koji žive na severu Kosova moći glasati samo sa dokumentima Republike Kosovo.
„To je samo jedna negativna poruka da se uplaše građani na severu. Građani mogu glasati sa identifikacionim dokumentima koje imaju, a naravno i drugim aktuelnim dokumentima i ne mogu završiti sve procedure, sva ta administrativna angažovanja tokom ovih pet - šest meseci. Prema tome, građani će glasati sa svojim ličnim kartama koje imaju i biće slobodni i vrlo voljni da glasaju. Niko im neće smetati. OEBS će na najprofesionalniji način obaviti sve moguće pripreme da građani po prvi put izaberu svoje lokalne lidere“, rekao je Tači.
Podsetivši da po Ustavu Kosova svi građani imaju pravo na dvojno državljanstvo, Tači je kazao da će poštovati legitimni interes Srbije za Srbe na Kosovu,  koji su građani Kosova.
„Neću da mislim o tome da će država Srbija doneti neku odluku protiv interesa srpskih građana na Kosovu, ali ne verujem ni da će Srbi sa severa doneti neku odluku koja će ugroziti ili teško oštetiti evropsku i evro-atlantsku budućnost države Srbije. Na kraju krajeva, i Priština i Beograd imaju obaveze po tom sporazumu, imaju obaveze u vezi sa sprovođenjem i bilo ko da kasni na tom poslu će platiti cenu. Nije ni u interesu Kosova kašnjenje Srbije, kao što nije ni u interesu Srbije kašnjenje Kosova u pravcu ka Evropskoj Uniji i NATO-u i naposletku, bez normalizacije odnosa Kosova i Srbije, ni mi, ni Srbija, nećemo moći da idemo brzo“, ocenio je Tači.
Premijer Kosova je poručio Srbima sa Kosova da se osećaju kao slobodni građani Kosova, koji uživaju jednaka prava.
„Kosovo moramo zajednički graditi, treba zajednički uraditi demokratske promene, treba da gradimo naše novo, evropsko Kosovo, da izgradimo nađu zajedničku razvojnu budućnost, da zajednički radimo na povećanju socijalnog blagostanja, da otvaramo nova radnih mesta, dakle da izgradimo naše Kosovo kao otadžbinu svih njenih građana. Ja ću, kao premijer zemlje, biti u službi svih građana u svakom delu teritorije Kosova. Treba da radimo za novo Kosovo, da radimo i investiramo više za našu decu, i da investiramo i mislimo više za decu naše dece i da se ne bavimo mnogo prošlošću. Naravno neka svako poštuje prošlost, ali treba da mislimo, radimo i donosimo odluke za budućnost“, poručio je Hašim Tači u emisiji Slobodno srpski koja se emituje na mreži srpskih TV stanica na Kosovu nedeljom od 18 časova (TV Mir Leposavić, TV Most Zvečan, TV Puls Šilovo i TV Herc Štrpce).
 
 
O barikadama:
 
"Isami građani, bilo gde da žive, znaju da barikade nisu rešenje. Nije vreme barikada. Vreme je izgradnje mostova komunikacije, saradnje i tolerancije, razumevanja i razvoja, povećanja socijalnog blagostanja, a ne barikadiranja. I u tom pogledu sam optimista da ćemo se, korak po korak, kretati nabolje“, rekao je Tači.
 
 
O povratku
 
 
Premijer Kosova pozvao je sve raseljene građane da se vrate na svoja imanja i kuće, bilo gde da su živeli.
„Oni će imati podršku Vlade, moju ličnu podršku i stvorićemo bezbednosne uslove, dobru sredinu za život, a društvena kriza je i za Albance i za Srbe ista. Ja ne mogu da im garantujem čuda, možemo da im garantujemo bezbednost. U tom pogledu, mislim da je vreme da se oni vrate. U isto vreme, svaki Albanac, sa bilo kog mesta da se raselio, vreme je da misli da se postepeno vrati u svoj stan, na svoj plac, u svoju kuću. Moramo imati iste standarde za sve“, naglasio je Tači.
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni