Slobodno srpski sa Branislavom Krstićem
27/10/2023|Autor: Administrator|
|

Krstić: Praveći zamku za Kurtija, Aleksandar Vučić upao u nečiju zamku

 

Novinar iz Severne Mitrovice Branislav Krstić rekao je u emisiji Slobodno srpski da je sasvim sigurno da će dijalog Beograda i Prištine u Briselu biti nastavljen. Međutim prema njegovim rečima situacija u vezi sa pozicijama koje su strane imale u dijalogu će nakon događaja u Banjskoj biti sasvim drugačija. 

„Imamo jedan Beograd koji će morati da bude konstruktivniji, servilniji, jer je dopustio da se dozvoli Banjska, ne ulazeći u to iz kojih razloga. Ja mislim da ovo što čujemo od  premijera Kurtija, da je to deo jedne jako dobro osmišljenje propagane, jer Srbija mora biti na kolenima da bi ta nekakva diplomatska ofanziva za posledicu imala još izvesniji i još bolji epilog kada govorimo o izvršnim ovlašćenjima Asocijacije, odnosno te samouprave koja je predviđena za Srbe“.

Govoreći o događajima u Banjskoj iz 24.septembra Krstić je rekao da je gotovo nemoguće da „jedna do zuba naoružana grupa ljudi uđe 12 kilometara unutar teritorije Kosova“, a da to niko ne primeti.

„To je glavno pitanje kompletne tragedije u Banjskoj. Kako je moguće da kolona od 22 vozila među kojima i dva blindirana sa ogromnom količinom naoružaja stigne i dođe nadomak jednog prigradskog naselja. Ja ipak mislim da je to bio jedan dozvoljeni prolaz i dozvoljeni ulaz“.

Krstić navodi da je zvanični Beograd duže vreme na severu Kosova pripremao teren za svoje političke ciljeve, ali da je upao u nečiju zamku.

„Vi imate preporuke iz Beograda poslednjih godina upućene Srpskoj listi, civilnoj zaštiti i kompletnom srpskom korupsu na severu, povlači se nema otpora prema Kosovskoj policiji, povlači se... Koliko kod da su se Srbi povlačili, toliko su se gospodin Kurti i njegova vlada silili na severu Kosova. Dakle, pravljena je određena zamka za Kurtija i u momentu kada je američka administracija prepoznala da na severu Kosova na delu imamo kršenje kolektivnih prva Srba, događa se Banjska. Dakle, praveći tu zamku za Kurtija, Aleksandar Vučić je upao u nečiju zamku“.

Komentarišući tvrdnje Milana Radojičića da je kompletnu „akciju“ u Banjskoj sam organizovao i navode Prištine da je zvanični Beograd podržao tu akciju, Krstić je rekao da je „Banjska najmanje odgovarala državi Srbiji“.

„Jedno je sigurno. Ko god je dozvolio, ko god je organizovao i ko god je sproveo tu akciju na severu on nije prijatelj srpskog naroda na severu, niti je prijatelj države Srbije. Radi se o jednom neverovatnom propustu. Ako ćemo hipotetički onda, hajde - ako predsednik Vučić nije znao, onda znači da mu ruske vojne obaveštajne službe vode državu. Ako je predsednik Vučić znao, onda da li je to trebalo tako baš da se odvija“

Krstić nije iznenađen pozivom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima na severu Kosova, da pokrenu inicijative za organizovanje vanrednih lokalnih izbora i da na njih izađu.

„Zvanični Beograd i lider režima u Beogradu je sada posle događaja posle tragedije u Banjskoj primoran da se odnosi servilno prema svemu što od njega traže evroatlanske interesne grupe ili konflikt menadžment, grupa za rešavanje kosovskog problema. Dakle, Beograd će biti vrlo voljan da i Srpskoj listi i Srbima na Kosovu, severu kosova preporuči da se ide i na potisivanje Kurtijeve peticije za obaranje presednika opština...Beograd će servilno igrati sada u odnosu na sve, samo kako bi zaštitio sebe od mogućih sankcija“.

Krstić nije iznenađen i najavom Srpske liste da je spremna da izađe na predstojeće vanredne lokalne izbore na severu Kosova i pored toga što nije ispunjen nijedan njihov raniji zahtev i uslov da bi učestvovali na izborima, jer su kako je naveo, oni tu da sprovode poloitiku Beograda, a ne Srba sa Kosova.

„Srpska lista je politički subjekat koji je formiran da bi ugasio svaki otpor Srba, i koji je formiran da bi pripremio Srbe na Kosovu za prihvatanje nezavisnosti Kosova“.

 Govoreći o tvrdnjama rukovodstva Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici da su „zalihe lekova na izmaku i da  tom delu Kosova preti humanitarna katastrofa“ Krstić navodi da je u pitanju „propagandna kriza“.

„Direktor bolnice zna tačno koji su kriterijumi da bi lekovi iz Srbije stigli na Kosovo, on ne želi da ih ispoštuje, to je prva stvar. Druga stvar u bolnicama nema lekova, nema gaza, nema ovoga, ali ako se samo malo, korak dva udaljite od bolnice apoteke su pune lekova. Kosovski Albanci, većina njih se snabdeva na severu. Dakle, lekovi ipak stižu i lekovi iz Srbije, e sada tu postoji nešto što se zove matematika. Postoje određene grupe Albanaca iz Vučitrna koje i u ovo vreme mogu da švercuju robu. Dakle,  roba stiže, preko ilegalnih prelaza. Ja da sam direktor bolnice mene baš briga za kosovsku državu i baš me briga za srpsku državu, ja bih nabavio lekove i moji pacijenti bi imali lekove. Da li preko kosovske države, da li preko srpske države,  inače bih podneo ostavku“, rekao je Krstić gostujući u emisiji Slobodno srpski.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni