Slobodno srpski: Emilija Redžepi
03/04/2023|Autor: Administrator|
|

Zamenica predsednika Vlade Kosova zadužena za ljudska prava i nevećinske zajednice Emilija Redžepi rekla je u emisiji Slobodno srpski da očejue da će se Evropski plan o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, uključujući i Ohrdski sporazum o njegovoj implementaciji, u potpunosti ostvariti.

„Ozbiljnost ovog predloga ili dogovora je veća zato što na čelu tog sporazuma stoje dve velike evropske sile poput Nemačke i Francuske, pod pokriviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država i sa novim sada aneksom koji je dodat u Ohridu jeste praćenje implementacije odnosno monitoring će vršiti Evropska unija i tu su sad i mere sankcionisanja ukoliko jedna od strana ne pristupi pravom načinu impementiranja tog sporazuma onako kako je dogovoreno. Znate kako, izgubili smo puno vremna, izgubili smo više od decenije rešavajući ili nerešavajući...“, kaže Redžepi.

Tvrdi da je Kurtijeva vlada ozbiljna koja na pravi način rešava probleme i obaveze i okrivljuje prethodne vlasti za to što Briselski sporazum nije implementiran u potpunosti.

„Zašto do sada to nije bilo sprovedeno? Imam iskustva i bila sam deo možda ne izvršne vlasti u ranijem period, ali u zakonodavnoj vlasti sigurno nekoliko puta u parlamentu Kosova, kao poslanica. I znam da nije postojala niti volja, niti spremnost, niti ozbiljnost da se pristupi pravom načinu rešavanja i implementaciji tog sporazuma“, tvdi zamenica kosovskog premijera..

Kaže da obe strane nemaju drugu alternativu, i kosovska i srpska nego put ka Evropskoj uniji.

“Obe strane gube velika finanijska sredstva za svoj ekonomski oporavak i eknomski razvoj i progresivni razvoj na putu ka Evropskoj uniji da svojim građanima bar malo poboljšaju životni standard, tako da nikome nije u interesu da stagnira ovaj proces. Bilo koja strana da to uradi sigurno će biti sankcionisana i izgubićemo... Kosovo može da izgubi članstvo u EU, može da izgubi milionski fond kapitalnih ulaganja za ekonomski razvoj iz evropskih fondova. Srbija još više...”

Za pregovaračkim stolom nema crvenih linija

Osvrćući se na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučiča da neče prihvatiti nezavisnost Kosova i stolicu u Ujedinjenim nacijama, Emilija Režepi kaže da u pregovorima ne smeju da budu crvene linije.

„Ako su dve strane sele za jednim stolom i ako su razgovarale i dogovorile se pod nečijim pokroviteljstvom, a to nije bilo koje pokroviteljstvom nego su to važne svetske sile u svakom smislu nema crvenih linija. Ako želite normalizaciju odnosa i zajednički suživot, nema crvenih linija. Tu morate pronaći način da prevaziđete te crvene linije zato što smatram da ukoliko, a naravno da vi imate informacije i pročitali ste svaku tačku tog sporazuma i aneks koji je dodat tom sporazumu, obe strane su se usaglasile i zaklele da Srbija ne može zaustaviti Kosovo prema članstvu u Evropskoj uniji, niti prema bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji“, tvrdi Redžepi.

Zašto Kosovo nema direktora Kancelarije za zajednice

Komentarišući nedavno objavljen izveštaj  Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu, Redžepi priznaje da ima određenih problema u vezi sa etničkim motivisanim nasiljem i da za to nema opravdanja.

„Ne mogu Amerikanci da ne shvate dobro ili da pogreše. To je nešto što su oni, uvek realni u nečemu i to je nešto sa čime se mi suočavamo, s tim, svih ovih godina. E sada mi na Balkanu uvek želimo nešto ili da preuveličamo ili preskočimo, ali neko će nam reći da to nije dobro što radimo, tako da je ovaj izveštaj za mene realan“, ocenjuje Emilija Redžepi.

Iako tvrdi da je Premijer Kurti odgovaran političar koji se iskreno bori protiv korupcije, priznaje da postoje određene pukotine u njegovom kabinetu.  Takav primer je i činjenica da Kancelarija za zajednice pri Kabinetu premijera Kosova već duže vreme nema svog direktora, a da su stotine hiljade evra namenjene za njen rad ostale neiskorišćene i vraćene u budžet.

„Ja svake nedelje tražim da imamo direktora i svake nedelje tražim da ta Kancelarija bude pristupačnija za nevećinske zajednice. Premijer je postavio neku Elizabetu koja vodi tu Kancelariju, ja sam se malo sklonila od toga, pratim šta će se dogoditi. Videćemo.“, komentariše potpredsednica u Kurtijevom kabinetu.

Iako je u Vladi neposredno zadužena za manjine, tvrdi da rad ove kancelarije nije njena, nego lično premijerova nadležnost.

„Ono što mene zanima je nefunkcionalnost te Kancelarije i dodeljivanje sredstava koja su namenjena za nevećinske zajednice, a preusmerena su negde sasvim drugo”, tvrdi Redžepi.

Na pitanje voditelja -  gde, odgovorila je;

„Kada sam ja postavila pitanje njoj ( Elizabet) gde ta sredstva idu ona kaže da su svi kriterijumi tog javnog poziva bili transparentni, da se dodeljivanje sredstava nevladinim organizacijama albanskim, pre svega 80% su skoro albanske NVO dobile taj fond i ja sam bila protiv toga i u tom momentu malo sam se sklonila“, priznaje potpredsednica Vlade Kosova zadužena za ljudska prava i nevećinske zajednice Emilija Redžepi u intervjuu za Slobodno srpski.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni