SKRNAVLJENJE GROBALJA NEPRIHVATLJIVO
22/01/2013|Autor: |
|

PRIŠTINA, 21. Januar Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je danas da je skrnavljenje pravoslavnog groblja u Klokotu neprihvatljivo i da se tako nessto ne mozze tolerisati.
"Osstechenje grobalja je u suprotnosti sa vrednostima kosovskog drusstva i tradicijom tolerancije i posstovanja medju ljudima, religijama i razliccitim kulturama", navodi se u saopsstenju Jahjage.
Kabinet predsednice Kosova je pozvao organe reda da privedu pravdi izvrssioce tog vandalskog ccina.
I Vlada Kosova je saopsstila da je osstechivanje grobalja srpske zajednice u punoj suprotnosti sa tradicijom i zakonima na Kosovu, institucionalnim opredeljenjem Kosova za afirmaciju evropskih
civilizacijskih vrednosti i punoj suprotnosti sa legitimnim interesima Albanaca u Pressevskoj dolini.
"Vlada Kosova poziva gradjane Kosova i Albance u Pressevskoj dolini da sve svoje gradjanske i institucionalne reakcije izrazzavaju u demokratskom i civlizacijskom duhu, ne potpadajuchi pod provokacije Vlade Srbije", pisse u saopsstenju Vlade Kosova.
Opoziciona Alijansa za buduchnost Kosova (AZBK) je izrazila duboko negodovanje zbog vandalizma na pravoslavnom groblju u Klokotu I Prizrenu, pisse u njenom saopsstenju.
"AZBK ove akte smatra tesskim, neprihvatljivim i pokussajem kvarenja imidzza Kosova i nanossenja sstete procesima kroz koje prolazimo", navodi se u saopsstenju.
AZBK Ramussa Haradinaja je pozvala gradjane da budu uzdrzzani, a policiju i pravosudje da ssto pre identifikuju i primerno kazne izvrssioce.
Od kada je policija u Pressevu u nedelju uklonila spomenik poginulim Pripadnicima OVPMB, na Kosovu je oskrnavljeno visse srpskih grobalja.
Eparhija rassko-prizrenska zatrazzila je od medjunarodne zajednice da zasstiti groblja i verske objekte.


Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni