SINDIKALCI BLOKIRALI PUT KOD JARINJA
06/08/2013|Autor: Administrator|
|

JARINJE, 6. avgust - Sindikati društvenih preduzeća iz Leposavića koji su danas na tri sata blokirali magistralni put Raška-Kosovska Mitrovica, zapretili su celodnevnom blokadom puta jer nisu postigli dogovor s predstavnikom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju o rešavanju svojih problema. 
Oni su blokadom hteli da izdejustvuju isplatu "kosovskog dodatka" radnicima društvenih preduzeća koji su ostali da žive i rade na Kosovu. Taj dodatak nisu dobili za sedam meseci ove godine, a zahtevaju i rešavanje socijalnih problema. 
Tražili su i "da se usklade priveremene naknade s minimalnom cenom rada u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, da se na spisak vrate korisnici privremene naknade koji žive van KiM, a koja im je ukinuta". 
Predsednik sindikata Fabrike "Lola FOT" i jedan od organizatora protesta Milomir Perović je rekao da u razgovoru s pomoćnikom direktora Kancelarije za Kosovo nije postignut dogovor koji bi doveo do prekida protesta. 
"Primorani smo na radikalnije poteze, sutra ćemo održati sastanak I dogovoriti se o daljim potezima koje ćemo preduzeti", rekao je Perović, uveren da će odluka biti 24-časovna blokada puta Raška-Kosovska Mitrovica. Bio dopušten samo prolazak sanitetskih vozila. 
Sindikalni predstavnici predlažu i da se, umesto penzionisanih radnika, u spisak korisnika privremene naknade uvrste novoprimljeni radnici jer se njima ne uplaćuju penzijsko i zdravstveno osiguranje. 
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas u Leposaviću da će se Kancelarija zauzeti da se reši problem kašnjenja u isplati privremene novčane naknade za radnike na Kosovu i Metohiji, kao što je to činila i do sada.  
"Sve što je u granicama naših mogućnosti, mi ćemo raditi i siguran sam da će se sredstva naći. Ona su predviđena i moraće biti dodeljena onima kojima po zakonu i pripadaju", rekao je Vulin novinarima. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni