SA EULEKSA NA KOSOVO
25/09/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 23. Septembar - Vlada Kosova pripremila je plan za prenošenje ovlašćenja u šesnaest oblasti sa Misije Euleks na institucije Kosova, piše danas kosovski portal Ekspres. 
Plan "Strategija za prenošenje ovlašćenja Euleksa na institucije Republike Kosovo, izrađen je avgusta u kosovskoj Vladi, navodi portal Ekspres ističući da ima taj dokument.  Dokument je poslat predsedniku Skupštine Kosova Jakupu Krasnićiju koji ga je prosledio Zakonodavnoj komisiji da pripremi predlog zaključaka koji će Skupština razmotriti i glasati o njima. 
"Od juna 2014. godine institucije Kosova će u celosti biti u stanju da se bave procesuiranjem ratnih zločina. Konkretno, Direkcija za teške zloćine pri Osnovnom sudu u Prištini preuzeće slučajeve ratnih zločina", kaže se u tački 15. tog plana.  Portal podseća da je Misija Euleks došla na Kosovo posle proglašenja nezavisnosti, po sporazumu Vlade Kosova i EU, da bi preuzela izvršna ovlašćenja koje je imala Misija UNMIK. 
Provobitno je bilo predviđeno da mandat Euleksa traje do 2012. godine, ali je na zahtev predsednice Kosova Skupština odlučila da mandat Euleksa produži do juna 2014. godine.  U planu Vlada Kosova zahteva okončanje mandata Euleksa juna iduće godine, navodi portal.
Euleks ima izvršna ovlašćenja u pravosuđu, policiji, carinskoj službi, u vezi s granicama, zaštitom kulturnih i istorijskih spomenika, zaštitom svedoka, u međunarodnoj policijskoj saradnji.   Skupština Kosova je ove godine rezolucijom tražila da Vlada Kosova pripremi sve institucije za preuzimanje ovlašćenja Euleksa. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni