RTK POZIVA NA POGROM SRBA
23/01/2013|Autor: |
|

BEOGRAD, 23.januar - Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije zatražili su danas od OEBS-a i medjunarodnih misija na Kosovu da odmah, kako se navodi, zaustave medijsku histeriju i objavljivanje netačnih vesti kojima se optužuju Srbi za rušenje svojih grobalja.

Zahtev je upućen i medijskim udruženjima, ambasadama u Prištini i Beogradu.

Javni servis Radio televizija Kosova objavila je juče u centralnom dnevniku i na svom sajtu da su "odredjene bezbednosne strukture direktno uključene u organizovanje uništavanja srpskih grobalja u nekim delovima Kosova".

RTK se pozvao na neimenovane izvore u Kosovskoj informativnoj agenciji, i naveo da takve srpske akcije "idu u pravcu uništavanja države Kosovo".

Srpska Žandarmerija je u nedelju uklonila iz centra Preševa nelegalno postavljen spomenik pripadnicima OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom. Nakon toga, na Kosovu je oskrnavljeno nekoliko srpskih grobalja, srušen spomenik partizanima u Vitini i pucano na spomenik ubijenoj deci u Gorazdevcu.

UNS i DNKiM upozorili su da je takvo izveštavanje "direktno pozivanje na linč čitavog jednog naroda i usmeravanje nasilja sa grobalja, crkava i spomenika prema Srbima koji su ostali da žive ne Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju novinarskih udruženja.

Prema njihovoj oceni, takve neproverene vesti mogu poslužiti za izazivanje "novog pogroma i haosa, na isti način kao što je to RTK uradila 17. marta 2004. godine, kada je objavila lažnu vest da su Srbi u Ibar naterali albansku decu koja su stradala".

"I danas se Radio televizija Kosova ponaša kao okidač koji može izazvati nasilje nesagledivih razmera", navodi se u saopštenju.

Izvor na koji se poziva Javni servis Kosova podseća i kao istorijsku istinu iznosi tvrdnju da je Srbija i 1981. godine sama porušila svoja groblja, kao i da rušenje grobalja nije u albanskoj tradiciji.

UNS i DNKiM apeluju na Srbe koji su u Upravnom odboru Radio televizije Kosova, kao i na direktora RTK kanala na srpskom jeziku Žarka  Joksimovića da hitno reaguju ili se povuku iz tih institucija.

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni