RIKALO KRITIKUJE OEBS
21/11/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 21. novembra - Član Centralne izborne komisije Kosova Nenad Rikalo kritikovao je danas, u otvorenom pismu ambasadoru OEBS na Kosovu Žan-Klodu Šlumberžeu, rad te misije tokom lokalnih izbora na Kosovu. 
Rikalo je naveo da je Briselskim sporazumom jasno definisana uloga OEBS-a u procesu lokalnih izbora na Kosovu i izrazio očekivanje da se "čitava misija odgovorno ponaša u skladu s tim dogovorima". 
Nenad Rikalo i Građanska inicijativa "Srpska" koju podržava Vlada Srbije kritikovali su OEBS jer su, na insistiranje te misije, glasački listići sa ponovljenih izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici prevezen na brojanje u Kosovo Polje. "Srpska" je čak navela da razmišlja da li da prizna rezultate zbog toga, a Šlumberže je juče za agenciju Beta kazao da je sve bilo u skladu s propisima.  Rikalo je ocenio da pojedini delovi OEBS-a, ili službenici OEBS-a često na razne načine tumace ulogu te misije i tako dovode u zabunu ostale učesnike izbornog procesa. 
"Od samog početka nama pristižu različite pritužbe na rad Vaših služenika koji se u određenim situacijama postavljaju kao bogovi, gospodari čitavog procesa, a u nekim drugim kao da su potpuno nezainteresovani za problem i potrebe na terenu", piše u pismu Rikala. 
Ocenio je da odnosi i komunikacija između centra misije OEBS u Prištini i službenika na terenu nisu dobri i da zbog toga trpe ostali učesnici izbora. 
"Kulminacija slobodnog tumačenja uloge misije (OEBS-a) odigrala se 17. novembra kada ste na prilično nasilan način, po svaku cenu sproveli u delo Vaše zamisli i planove", naveo je Rikalo.  
Po njegovim rečima, ambasador OEBS-a je u jučerašnjem istupu vise puta obmanuo javnost. 
"Nije tačno da je CIK doneo odluku u kojoj se navodi da je mogućnost prebrojavanja (glasova) van glasačkog mesta jedna od mogućnosti", naveo je Rikalo. 
Šlumberže je juče tvrdio suprotno, odnosno da je CIK u odluci navela da postoji mogućnost da se glasovi iz severne Mitrovice, zbog bezbednosti, broje i na drugom mestu, ne na samim biralištima. 
"Jedino u slučaju vanrednih okolnosti i incidenata moramo da imamo rezervni 'plan b' koji je podrazumevao izmeštanje glasanja sa biračkih mesta", naveo je Rikalo. 
Po njegovim rečima, nedopustivo je ponašanje članova misije OEBS-a koji su "čitav dan vršili ražne pritiske" na CIK i političke subjekte da bi se donela odluka da se glasovi ne broje u severnoj Mitrovici. 
Rikalo je kazao da je u nedelju u 19.00 sati, kada se završilo glasanje, postalo jasno da incidenata ili bezbednosnih rizika nema.  
"Vrhunac cinizma je to da su Vaši službenici tada pribegli uceni da će napustiti biračka mesta i ostaviti birački materijal, ukoliko se ne donese odluka za koju ste doneli preporuku. Odluka o prebrojavanju u centru za prebrojavanje (CPR) je doneta tek nakon zatvaranja biračkih mesta (u severnoj Kosovskoj Mitrovici)", naveo je Rikalo.  Dodao je da je ambasador OEBS-a obmanuo javnost navodima da je on(Rikalo) fizički privremeno sprečio odnošenje izbornog materijala. 
"To je potpuna neistina. U trenutku kada je doneta odluka da se prebrojavanje izmesti, u biračkom centru je bilo još birača koji su glasali i proces zatvaranja i pakovanja nije počeo. Kada sam saznao za novu odluku CIK-a, o tome sam obavestio medije i zatim izašao iz biračkog centra... Ono što sam sprečio je to da policija izbaci medije iz biračkog centra", naveo je Rikalo.   Član CIK-a je Šlomberžea upitao zašto su mu smetali novinari na biračkim mestima.  U javnom pismenom obraćanju ambasadoru OEBS-a na Kosovu Rikalo je naveo da je izmestanjem prebrojavanja glasova načinjeno vise grešaka. 
"Prvo ste pokazali da nemate poverenje u članove biračkih odbora, članove opštinske izborne komisije, Vaše službenike koji su se nalazili na biračkim mestima, institucije koje su obezbeđivale proces, policiju, Euleks, Kfor. Otvorili ste sumnju da postoji prostor za manipulaciju rezultatima", naveo je Rikalo. 
Po njegovim rečima, OEBS duguje javnosti i političkim subjektima detaljan izveštaj o svakoj glasačkoj kutiji i šta se s njom dešavalo od iznošenja iz biračkih centara, do unošenja u Centar za brojanje glasova u Kosovu Polju. 
Rikalo je kazao da čak ni vlasti u Prištini nisu bile za izmeštanje prebrojavanja glasova, te da se "ovoga puta malo preteralo sa dodvoravanjem". 
 
Izvor: BETA
Foto: Tanjug

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni