REZERVISANA MESTA ZA MANJINSKE ZAJEDNICE
20/11/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 20. Novembra -  Svih 25 poslanika manjinskih zajednica u skupštini Kosova pokrenulo je inicijativu da rezervisana mesta za manjinske zajednice postoje i u naredna dva mandata, javio je danas RTK2, program na srpskom Radio-televizije Kosova. 
Makon završetka lokalnih izbora na Kosovu, očekuje se da počne rad na reformi izbornog zakonodavstva. Planom Martija Ahtisarija, koji je osnova za uređenje odnosa na Kosovu, predviđeno je da više ne bude rezervisanih mesta za pripadnike manjinskih zajednica. Poslanica Duda Balje, iz bošnjačke koalicije Vakat, rekla je da su se posebnom deklaracijom obratili ambasadorima zemalja velike petorke na Kosovu (SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija) i od njih dobili podršku za taj zahtev. 
"Oni su bili ovde i razmatrali su naš zahtev i rekli su da imamo njihovu podršku. Međutim, mi smo od njih tražili da nas pismeno podrže, što su oni odbili. Zahtev smo uputili i predsednici države i bili kod premijera. Niko nam nije rekao ne, ali svi su bili sa onim sTavom 'videćemo', 'doći će vreme', 'razgovaraćemo'", kazala je Duda Balje. 
Deset zagarantovanih mesta za srpsku zajednicu, kao i 10 mesta za ostale manjinske zajednice, ne dovodi se u pitanje. Ipak, u okviru izborne reforme koja bi trebalo da bude zavržena pre parlamentarnih izbora, ukidanje dodatnih rezervisanih mesta je nešto što najviše zabrinjava predstavnike manjinskih zajednica.  
Predstavnici albanskih političkih partija su kazali da se zauzimaju za garantovana, a ne rezervisana mesta za manjine, pošto smatraju da se dosadašnjom praksom u suštini gazi načelo ravnopravnog predstavljanja nacionalnih zajednica.  Prema tom predlogu Srbi bi trebalo da imaju 10 garantovanih mesta u Skupštini Kosova, ali  ukoliko na izborima ne dobiju dovoljno glasova za taj broj mandata onda se razlika u broju poslaničkih mesta
nadoknađujne prema proceduri koja tek treba da bude utvrđena. To važi i za ostale manjinske zajednice. 
"Završetkom nadgledane nezavisnosti i odlaskom Međunarodne civilne kancelarije (ICO) sa Kosova, više ne postoje rezervisana mesta, samo onih 10 zagarantovanih. Da bismo imali više od 10, moraćemo da prođemo cenzus, što je za manjinske partije jako teško," rekao je Petar Miletić, poslanik Samostalne liberalne stranke koja je deo vladajuće većine. 
Političku borbu na parlamentarnim izborima, unutar srpske zajednice, za 10 zagarantovanih mesta u parlamentu, zaoštriće eventualno učešće novih političkih subjekata iz srpske zajednice, kao I uključivanje severa Kosova. 
"Ukoliko političke partije sa severa dobiju parlamentarne izbore u okviru srpskog stanovništva, oni će dobiti ta mesta. Sada postoji konkurencija unutar albanskih partija, a naročito unutar manjinskih partija, srpskih partija, jer sad oni ulaze u konkurenciju da dobiju tih deset mesta," rekao je Arsim Bajrami, poslanik Demokratske partije Kosova i predsednik Komisije za ustavnu reformu. 
Na potrebu za izbornom reformom, ukazala je i američka ambasadorka Trejsi En Džejkobson na TV 21. 
Ona je izjavila da "bez izborne reforme najmanje šest meseci pre izbora, ne bi bilo poželjno da se održe parlamentarni izbori na Kosovu" i dodala da u slučaju održavanja izbora za kosovsku skupštinu bez izborne reforme posmatrači Evropske unije neće doći da posmatraju izbore.  Kosovski parlamentarni izbori treba da budu održani sledeće godine. 
 
Izvor. BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni