REŠEN PROBLEM ISPLATE NAKNADA
21/08/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 20. avgusta - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je rešeno pitanje isplate privremene naknade koja se preko Nacionalne službe za zapošljavanje isplaćuje korisnicima sa Kosova koji žive van Kosova i na Kosovu.  
"Povodom zastoja u isplati privremene naknade, na sastanku koji je o tome održan 6. avgusta u opštini Leposavić s predstavnicima Sindikata zaposlenih na Kosovu, dogovoreno je da će se nastaviti sa isplatama mesečne naknade u tekućem mesecu sa obračunom isplata počev od 19. avgusta, čime se ispunjavaju redovne isplate i obaveze  države prema korisnicima iste", navela je Kancelarija u saopštenju. 
Kancelarija je istakla da se obaveze Republike Srbije na teritoriji Kosova "ispunjavaju prema stečenom pravu, a ne prema pritiscima I blokadama" koji remete normalno funkcionisanje stanovništva na Kosovu. 
"Rešavanjem isplate naknade, država Srbija šalje jasnu poruku da se svim raspoloživim sredstvima bori za obezbeđivanje svih prava (zdravstvene, socijalne i druge zaštite, kao i penzijskog osiguranja) svojih građana na AP Kosovo i Metohija, ali da neće i ne može imati razumevanja za postupke kojima se, uzimajući kao povod interes građana Kosova, instrumentalizuje stanovništvo u političke svrhe",  Navodi se u saopštenju. 
Predstavnici sindikalnih organizacija deset društvenih preduzeća u Leposaviću koji zahtevaju isplatu zaostalih primanja, ranije danas su blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška i za sutra su najavili štrajk i blokadu u Gračanici.  
Milomir Perović, član Organizacionog odbora protesta, rekao je agenciji Beta da su odlučili da čcitav dan   blokiraju put u DonjemJarinju, jer im se niko iz Vlade Srbije nije obratio u poslednjih 15dana. 
"Naši zahtevi su da Vlada Srbije s Kancelarijom za Kosovo isplati sedam zaostalih privremenih novčanih nadoknada, da uskladi nadoknadu s minimalcem, da vrati raseljena lica na spisak za novčanu nadoknadu i mlada novozaposlena lica ubaci na spisak kako bi ostali da žive I rade na Kosovu i Metohiji", rekao je Perović. 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni