REŠAVANJE PROBLEMA VODOSNABDEVANJA
17/07/2013|Autor: Administrator|
|

ZUBIN POTOK, 16. jul - Ugovor o izgradnji regionalnog sistena vodosnabdevanja za opštine Zubin Potok, Kosovska Mitrovica I Zvečan potpisan je danas u Zubinom Potoku u prisustvu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina. 
Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je na svečanosti da će na taj način biti rešen jedan od ključnih
problema stanovnika na severu Kosova. 
Ristić je podsetio da je problem redovnog vodosnabdevanja posebno izražen posle 1999. godine, jer se sistem za snabdevanje nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice, tako da je iz političkih razloga snabdevanje pogoršano. 
"Dotok vode za piće isključivo zavisi od volje Albanaca koji upravljaju sistemom i sva nastojanja da se problem reši,  ostajala subez rezultata", rekao je Ristić. 
"Odlučeno je da se opštine Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica zaduže kod banaka, a da država bude garant. Potpisan je ugovor o medjuopštinskoj saradnji, definisane su obaveze, obezbedjen je kredit od nešto više od devet miliona evra, a razliku sredstava obezbedićimo iz budžeta", rekao je Ristić. 
U ovoj godini putem javne nabavke odredjeni su izvodjači radova, dodeljen je ugovor konzorcijumu na čijem je čelu Kompanija "Jedinstvo" AD Sevojno, radovi će početi polovinom avgusta i prema planu treba da budu završeni za 18 meseci.  
Vrednost projekta procenjena je na 1,16 milijardi dinara. 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izrazio je očekivanje da će ovo biti poslednja godina kada će se gradjani severa Kosova snabdevati vodom iz cisterni.  
"Ovo je dokaz da možemo sve kada smo jedinstveni. Ove tri opštine, njihova država i Vlada Srbije uspeli su da privedu kraju početak ovog projekta", rekao je Vulin i dodao da će novi vodovod biti I zamajac razvoja čitavog kraja. 
Najavio je i druge projekte, izgradnju hidrocentrale, postavljanje optičkog kabla i drugo što će omogućiti nova zapošljavanja. 
"Nema većeg doprinosa opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nego ih uposliti i naći održive ekonomske sisteme u kojima će moći da se zaradjuje i izdržava porodica", rekao je Vulin i poručio da država Srbija brine i da će uvek pomagati svom narodu.  U Leposaviću je prethjodnog dana otvorena fabrika za prečišavanje pijaće vode, kapaciteta 50 litara pijaće vode u sekundi. 
Zvaničan početak rada tog objekta na krajnjem severu Kosova oznacili su direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i šef Operacije Evropske komisije u Prištini Kristof Štok. 
"Ovaj projekat omogućava da gradjani Leposavića imaju zdravu I čistu pijaću vodu", rekao je Štok i dodao da će  redovno I  valitetno vodosnabdevanje uticati i na ekonomska dešavanja u toj opštini. 
Štok je najavio da će biti gradjen i sportski centar u Leposaviću I rekonstruisana fabrika za preradu vode u Šipolju kod Kosovske Mitrovice, odakle se vodom za piće snabdevaju tri severne opštine. 
Predsednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić zahvalio je na pomoći oko izgradnje ovog objekta i izrazio nadu da će i u narednom period biti gradjeno za interes žitelja Leposavića. 
"Vlada Republike Srbije je tu da pomogne realizaciju projekata koji mogu da pomognu životu ljudi, ne samo u opštini Leposavić već i na čitavom Kosovu i Metohiji", rekao je direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. 
"Ponekad zaboravimo na svakodnevni život običnog čoveka i koliko je to važno. Vlada Srbije je tu da se bavi životima  običnih ljudi,kako bi se pokazalo da je Srbija tu i da brine", rekao je Vulin. 
On je dodao da će se "uvek saradjivati s medjunarodnom zajednicom, pogotovu kada su to projekti koji nemaju 
političke kontroverze".  "Sve što radimo, radimo da bi Srbi opstali i da bi ih bilo više na ovim prostorima, i ovo postrojenje će tome doprineti", rekao je Vulin. 
radnja fabrike za prečišćavanje vode u Leposaviću počela je 2003. godine, a poslednja ulaganja bila su 511.000 evra.  
 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni