REORGANIZOVATI RTK2
21/11/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 21.novembar - Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM saopštili su juče da je neistinita izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da RTK2 radi u interesu srpske zajednice na KiM i zatražili hitnu reorganizaciju te medijske kuće. 
Tači je sinoć na sednici SB UN rekao da je televizijski kanal na srpskom jeziku RTK2, koji funkcioniše u okviru Javnog servisa Kosova, "u službi promocije interesa srpske zajednice na Kosovu i da je prisutan u svakoj porodici". 
Udruženja novinara navode da RTK2, kao i programi RTK na albanskom, služi promociji partije Hašima Tačija i njihovih interesa i ne pokriva celu teritoriju KiM, kako je predviđeno, već je građanima dostupan preko kablovskih provajdera samo u nekoliko srpskih sela na centralnom Kosovu. 
"Osnivanje ovog kanala izvedeno je suprotno Ahtisarijevom planu i lokalnim zakonima koji, kao posebno pravo srpske zajednice, garantuju postojanje nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku", navode udruženja novinara. 
UNS i DNKiM traže da u briselskom pregovaračkom procesu međunarodna zajednica utiče na Prištinu koja, kako navode, falsifikovanjem Ahtisarijevog plana želi da u potpunosti kontroliše medijsku scenu kosovskih Srba. 
Oni navode da je sinoć RTK2 uskratila Srbima na KiM da posle govora prištinskog premijera čuju šta je u Ujedinjenim nacijama rekao premijer Srbije Ivica Dačić. 
"Profesionalni sunovrat, falsifikovanje zakona, nepotizam i korupcija, negativna uloga RTK u podsticanju Pogroma 17. marta 2004. godine, i na kraju pretvaranje RTK na srpskom u razglasnu stanicu vlasti Hašima Tačija, nalažu da se napravi hitna reogranizacija ove kuće tako što će se, u najkraćem roku, primeniti postojeći zakoni i evropska praksa o javnim servisima", navodi se u saopštenju. 
UNS i DNKiM podsetili su da bi "jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji pokriva celu teritoriju Kosova", kako piše u Ahtisarijevom planu, trebalo da ima Upravni odbor sa srpskom većinom, Srbina direktora, sedište u Gračanici i deset odsto budžeta Javnog servisa.
Oni navode da RTK2 ima Upravni odbor sa albanskom većinom, sedište u Prištini, u kojoj živi oko trideset Srba, i potpunu finansijsku zavisnost, kao i ostali kanali Javnog servisa.
 
Izvor: Tanjug

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni