REALISTIČNIJI POGLED NA NAPREDAK KOSOVA
30/08/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD/NJUJORK, 29. avgust - Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je danas u Njujorku da se iz izveštaja generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna o Kosovu vidi "realističniji pogled u vezi sa napretkom na Kosovu". 
Hodžaj je rekao na sednici Saveta bezbednosti UN da je u pregovorima Beograda i Prištine napravljen pomak u sferi policije i priprema za lokalne izbore na severu Kosova, ali je dodao da u domenima sudstva, telekomunikacije i energetike nema napretka. 
On je optužio srpske vlasti da i dalje "ne dozvoljavaju Albancima sa Kosova da putuju kroz Srbiju sa kosovskim dokumentima" ali je pozdravio otvaranje kosovske kancelarije za veze u Beogradu. 
Hodžaj je ocenio da u implementaciji briselskog sporazuma postoje "ozbiljni izazovi" jer Beograd u pregovorima "odstupa od sporazuma o normalizaciji" i "stalno pokušava da promeni njegovu suštinu". 
Kako je rekao, u pregovorima "uopšte nema napretka u vezi sa pravosudnim strukturama" na severu Kosova, i u Beogradu "ne postoji politička volja" da se postigne dogovor u vezi sa telekomunikacijama i energetikom. 
Prema Hodžajevim rečima, Kosovo u poslednja tri meseca "proaktivno učestvuje u implementaciji" briselskog sporazuma sa Beogradom I napravilo je "veliki kompromis" donošenjem Zakona o amnestiji, radi pomirenja i lakše integracije srpske populacije u kosovsko društvo.  
Hodžaj je izrazio i nadu da će Zakon o amnestiji, koji je sada pred Ustavnim sudom Kosova, biti ocenjen kao ustavan.  Hodžaj je pozvao srpsko stanovništvo na severu Kosova da učestvuje na lokalnim izborima 3. novembra i ocenio da bi to bio "korak ka izgradnji multietničkog Kosova".  Kosovski šef diplomatije je takođe ocenio da "Beograd ima ključnuologu da podstakne učešće (lokalnog srpskog stanovništva) na izborima". 
Prema njegovim rečima, bitno pitanje za Kosovo je sudbina nestalih lica, i tu je potrebno učešće Srbije i međunarodne zajednice, a "Ujedinjene nacije bi trebalo da imaju istaknutiju ulogu".  
Hodžaj je takođe ocenio da će do "pune normnalizacije" odnosa sa Beogradom biti tek kad Srbija prizna Kosovo. 
U tromesečnom izveštaju za period od 23. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun je ukazao da su postignuti pozitivni koraci Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, koji su rezultirali "istorijskim sporazumom i fundamentalnim napretkom ka normalizaciji odnosa". 
On ukazuje i da "primena sporazuma Beograda i Prištine na severu Kosova ostaje ključan izazov" i da je važno da Beograd u tom smislu sarađuje s kosovskim Srbima, a da Priština na terenu potkrepi te napore i pruži garancije lokalnom stanovništvu. 
Ban Ki Mun je takođe ocenio da kao ključni prioriteti ostaju nerešeno nasleđe sukoba, uključujući slučajeve nestalih I izvođenje pred lice pravde odgovornih za ratne zločine i druga krivična dela. 
 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni