RADNA VEČERA POSLE ODVOJENIH RAZGOVORA
07/10/2013|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 7. oktobra  - Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton sastaće se kasnije popodne u Briselu sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, potom s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, s ciljem da zatim i na zajedničkoj "radnoj večeri" postigne dogovor o uslovima za novembarske izbore na Kosovu koji bi svima bili prihvatljivi. 
Na sastanku Ešton-Dačić-Tači treba da dođe i do nagodbe oko poseta srpskih zvaničnika Kosovu u predizbornom razdoblju, imajući u vidu da je srpski premijer Dačić upozorio da u Prištini izrečena zabrana njegove posete opštini Štrpci znači narušavanje sporazuma Beograd-Priština i da, ako EU ovu situaciju smatra  ormalnom, on nema interesa da više učestvuje u dijalogu sa Prištinom".  
Kako tvrde evropski diplomatski izvori, stav visoke predstavnice EU je da je o pitanju poseta srpskih zvaničnika  trebalo da se dve straneprethodno podrobno dogovore.  Na opasku da su neki ministri vlasti u Prištini bez ikakvih smetnji posećivali Beograd i da srpski premijer smatra da zabrana njegovog dolaska na Kosovo predstavlja direktno ometanje sporazuma dve strane o normalizaciji odnosa, evropski diplomate kažu da se misli da je poseta Dačića ipak nešto što bi došlo u potpuno drugim, izbornim okolnostima.   Upravo zato je trebalo sve učiniti da se takva poseta prethodno dobro razmotri i pripremi. 
Predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar izjavio je da je zabrana za srpske funkcionere "posledica nervoze obe strane", uz opasku da je "preterano da se zabrane sve posete srpskih zvaničnika Kosovu u vreme izbora, pošto znamo da je svima nama u interesu da što više ljudi izađe na izbore". 
Dačić je primetio da su se najviši evropski zvaničnici hitno oglasili povodom nekih zabrana nedavno donetih u Srbiji, a da se povodom ovoga još niko nije oglasio.  
On je naglasio da je Srbija za mir i dijalog, ali da niko ne može da je ponižava i podvukao da interes Srbije jeste da se ovaj pregovarački proces nastavi. 
Srpski ministar zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin je izjavio da bez aktivnog učešća Beograda neće biti aktivnog učešća Srba na izborima na Kosovu.  Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović je naveo da je ono najmanje što očekuju srpske vlasti da se reši pitanje uključivanja jednog predstavnika kosovskih Srba u Centralnu izbornu komisiju Kosova. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni