PROTIV BELIH MAJICA
27/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 27. jun - Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković protestovala je danas zbog najave ministarstva policije Kosova da će tokom obelezavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, 28. juna, majice sa srpskim simbolima biti pokrivene belim majicama. 
"Izražavam protest zbog najave ministarstva policije Kosova da se tokom obeležavanja Vidovdana neće tolerisati 'provokativna' ikonografija i da će se majice s kontroverznim natpisima i simbolima pokrivati belim majicama", navela je Rada Trajković u pisanoj izjavi. Kosovska policija saopštila je da će gradjanima koji budu učestvovali u obeležavanju Vidovdana biti zabranjeno da nose obeležja koja navodno podstiču mržnju.  
Kako je najavljeno, ne mogu se koristiti simboli likova haških optuženika i osudjenika, kao i simboli nacionalističkih
ekstremističkih grupa koje su zabranjene i u Srbiji.  
"Ja ne ulazim u političku ili ideološku ispravnost ikonografije koju učesnici vidovdanskih proslava promovišu tokom svog boravka na Kosovu, ali verujem da oni imaju pravo, kao što i Albanci na Kosovu imaju pravo da svoje ideje i politička uverenja, ma kakva ona bila, demonstriraju na miran nacin", dodala je Rada Trajković 
Ona je ocenila da takav vid "neutralizacije" Srba (zamene belim majcama) tokom proslave jednog od najvecih verskih praznika, nije samo rušenje slobode govora, već pokazuje i potpunu nespremnost kosovskih institucija da tolerišu autentični srpski kulturni i etnički identitet na Kosovu i Metohiji. 
Kako je navela, onda slično "neutralisanje" već dugo zaslužuje značajan deo kosovskog društva, koji još uvek veliča zasluge Oslobodilacke vojske Kosova i ističe protivustavne zastave Albanije. 
"Ignorisanje medjusobnih osetljivosti i negiranje postojanja žrtava nih drugih već skoro deceniju i po udaljava nas od stabilnog suživota. Da bismo zaista postali dobre komšije, ne trebamo stalno tražiti da onaj drugi postane manje svoj, manje Srbin ili manje Albanac, da bismo ga mogli prihvatiti kao suseda", ističe Rada Trajković. 
 
IzvorČ BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni