PROTEST SAMOOPREDELJENJA U PRIŠTINI
26/01/2013|Autor: |
|

PRIŠTINA, 26. januar - Hiljade ljudi odazvalo se danas u Prištini pozivu kosovskog pokreta Samoopredelenje da se solidarišu sa Albancima sa juga Srbije u njihovom zahtevu da se vrati uklonjeni spomenik pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje (OVPMB) u Preševu.

Demonstranti su prošli glavnim prištinskim ulicama da bi, kako se ističe, podržali zahteve Albanaca iz tzv. Preševske doline za ostvarivanje ljudskih i kolektivnih prava.

Oni su nosili transparente na kojima piše "Dolina traži pravdu, a ne hipokriziju", "Dolina je naša", "Tačija dajemo, dolinu ne dajemo".

Učesnici protesta su od kosovskih institucija zatražili hitan prekid razgovora o normalizaciji odnosa izmedju Prištinei Beograda, kao i donošenje rezolucije u Skupštini Kosova "o uvodjenju principa reciprociteta u političkim, ekonomskim i trgovinskim odnosima dve zemlje", što bi dovelo do prestanka uvoza srpske robe na Kosovo.

Sa skupa je upućen zahtev vlastima u Prištini da preduzmu konkretne mere na širenju punog suvereniteta Kosova na celoj njegovoj teritoriji.

Spomenik poginulim borcima OVPBM-a uklonjen je u nedelju, 20. januara, iz centra Preševa, u akciji pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni