PRIŠTINA PORUČUJE SRBIMA DA NE GLASAJUu
09/08/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 9. avgust - Generalni sekretar vlade i cclan pregovaracckog tima u Briselu Veljko Odalovich rekao je da je Prisstina za lokalne izbore na Kosovu pripremila izborni materijal koji krssi princip statusne neutralnosti i da time ssalje poruku Srbima da ne glasaju. 
Odalovcih je u intervjuu za danassnje "Vecernje novosti" rekao da se od srpskih biracca trazzi broj kosovske liccne karte, kao i da se na obrascima za upis raseljenih lica nalaze obelezzja Republike Kosovo. 
"Prisstina na svaki moguchi naccin zzeli da izbegne preduzete obaveze. Zahtev za brojem liccne karte, takozvane republike Kosovo, apsolutnoje neprihvatljiv, jer prognana lica nemaju i neche imati te liccne karte", kazao je Odalovich. 
Dodao je da su glasaccki spiskovi koje je Prisstina napravila za Srbiju potpuno neupotrebljivi, jer se na njima ne nalaze imena najmanje 80 odsto potencijalnih biracca, kao i da su potpuno apsurdni predlozzeni glasaccki listichi.  
"Apsurd je i to ssto su planirali da na glasacckom listichu bude logo tzv. Republike Kosovo, ssto je posebna provokacija. Tri meseca pre izbora nije joss ni utvrdjena administrativna granica opsstine Severna Kosovska Mitrovica, a to je osnov za izradu biracckog spiska. I to je izigravanje Briselskog sporazuma", rekao je on. 
Odalovich se nada da che OEBS imati dovoljno snage da Prisstinu ubedi da se strogo drzzi dogovora, da promeni formulare i obezbedi ispravne biraccke spiskove. 
"Ipak, zbog kratkih rokova skoro da je nemoguche ispraviti sve te nepravilnosti. Do 4. septembra je neophodno da se evidentiraju biracci  koji su van Kosova, kao i da se prijave izborne liste. Zbog toga che biti formirano sedam centara u ostalim delovima Srbije u kojima che svi koji nameravaju da glasaju mochi da popune obrasce za upis u biraccke spiskove i da na kuchne adrese dobiju glasaccke listiche," najavio je Odalovich. 
On je podsetio da su lokalni izbori i uccessche Srba na njima jedna od kljuccnih taccki Briselskog sporazuma kojim je predvidjeno formiranje Zajedinice sprskih opsstina (ZSO). 
"ZSO je garant opstanka i stvaranja uslova za povratak prognanih. Zbog toga je vazzno da na izborima uccestvuju oni koji zzive na KiM, ali I prognani. Ovaj problem morache da se ressi na najvissem nivou", ocenio je Odalovich. 
Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za trechi novembar. 
 
Izvor;  BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni