PRIMENA SPORAZUMA USKORO NA JOŠ DVA PRELAZA
08/02/2013|Autor: |
|

PRIŠTINA, 8. februar - Predstavnici Kosova u tehničkom dijalogu sa Beogradom, koji se vodi posredstvom Evropske unije, ocenili su danas da se sporazum o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) "uglavnom dobro ostvaruje" i naveli da će 28. februara početi primena sporazuma na još dva prelaza - Mutivoda i Mučibaba.

Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, ocenila da postoji korektna saradnja u ostvarivanju IBM, ali je istovremeno dodala da još postoje mnoge prepreke političke i tehničke prirode.

"Tahiri je rekla da rasformiranje ilegalnih srpskih struktura i pitanja kašnjenja u ostvarivanju sporazuma o IBM sa srpske strane, sa akcentom na kompletiranje infrastrukture na prelazu Jarinje i Bela zemlja onemogućavaju puno ostvarivanje sporazuma. Ona je, sa druge strane, potvrdila da je kosovska strana ispunila sve obaveze u ostvarivanju sporazuma prema utvrdjenoj dinamici", navodi se u saopštenju.

Tahiri je otvorila i pitanje transporta policijskih i carinskih zvaničnika, zahtevajući od EU da izvrši pritisak da se i ta tačka sporazuma odmah sprovede, kako je predvidjeno sporazumom o IBM, Carinama i slobodi kretanja. Tokom sastanka se takodje razgovaralo i o početku izgradnje stalnih prelaza IBM i EU je informisala obe strane da je izdvojila sredstva za izgradnju svih prelaza izmedju Kosova i Srbije, kao i da je potpisala
ugovore sa preduzećima koja će izvesti radove. Primena sporazuma o IBM počela je u decembru 2012. godine na prelazima Jarinje i Merdare, pa je proširena na Brnjak i Končulj.

Sa druge strane, albanska agencija NOA prenala je izjavu Edite Tahiri da su glavne teme ovonedeljne runde razgovora bila pitanja struje i telekomunikacija. Agencija piše da je Edita Tahiri pozvala EU da se više angažuje radi postizanja dogovora u tim oblastima.

Tahiri je tom prilikom istakla da bi sva pitanja iz oblasti energetike trebalo za osnovu da imaju Ugovor o formiranju Energetske zajednice
zemalja jugoistočne Evrope.

Taj sporazum su 25. oktobra 2005. godine u Atini potpisali predstavnici Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i privremena misija UN za Kosovo. Time je definisano tržište električne energije i prirodnog gasa, dodaje agencija. Tahiri je rekla da Kosovo saradjuje sa svim zemljama regiona u oblasti energetike i da je saradnja moguća i sa Srbijom, pod uslovom da Srbija "prekine ilegalno mešanje u kosovski sistem za prenos energije" i da demontira "ilegalne energetske strukture".

Ona je dodala i da treba normalizovati plaćanje struje, posebno na severu Kosova, gde potrošači već duže vreme izbegavaju plaćanje obaveza Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji (KEK). 

Kada su u pitanju telekomunikacije, Tahiri je posebnu pažnju posvetila telefonskom prefiksu, istakvši da prefiksi 383 ili 384 pripadaju Kosovu. Beograd ranije nije želeo da Kosovu odobri poseban prefiks. Tahiri je od EU tražila veću posvećenost rešavanju tog pitanja i rekla da Srbija ometa postizanje tog cilja, što, kako je dodala, nije u duhu dijaloga Srbije i Kosova. Kosovska delegacija je istakla da je od suštinske važnosti prekinuti
delovanje srpskih ilegalnih operatera na teritoriji Kosova i da to pitanje mora biti što pre rešeno dijalogom, kako ne bi bilo potrebe za drugim merama

Na sastanku u Briselu nije došlo do značajnijeg približavanja stavova i odlučeno je da razgovori budu nastavljeni narednih dana, zaključila je albanska agencija.

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni