PRETNJA PRAZNOM PUŠKOM
11/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 11. jun - Analitičar Dušan Janjić ocenio je danas kao "pretnju praznom puškom" izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će sprovodjenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti otežano, ako EU krajem juna ne utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije. 
"To nije rekao samo predsednik, već je nedavno nešto slično izjavio i premijer, što znači da je to stav državnog vrha koji - kada ga prevedemo na diplomatski jezik, glasi:'ne preti se praznom puškom'",
rekao je Janjić za agenciju Beta.
On je ocenio da je takva poruka namenjena domaćoj javnosti kojoj se  na taj način stvaraju očekivanja u vezi s datumom, ali i očekivanja da će sporazum s Kosovom biti odbačen.  
Janjić je naveo da niko iz Evropske unije zvanično nije obećao datum 28. juna, već je, kako je ocenio, Srbija još u aprilu dobila nagoveštaje da će biti otvoren proces pregovaranja. 
"Ako se to već znalo u aprilu, onda je jasno da ova poruka nije upućena zvaničnicima EU, već domaćoj javnost. Činjenica je da Beograd nije uspeo da pronadje uspešnu formulu za komunikaciju sa Srbima sa severa Kosova", istakao je Janjić i dodao da je "veoma opasno" vraćanje na poziciju da postoji mogućnost za odbacivanje sproazuma. 
Janjić je podsetio i na tvrdnje predstavnika vlasti da se problem Kosova mora rešiti "zarad nas samih, a ne zbog datuma". 
"Ako su te tvrdnje bile tačne, zašto je onda važan datum", zapitao je Janjić. 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je juče da će se, ukoliko Evropska unija ne ohrabri Srbiju, zatvoriti mnogi putevi koji su <strpljivo gradjeni u protekloj godini i da će biti otežano, ako ne I sasvim onemogućeno, sprovodjenje Briselskog sporazuma Beograda I Prištine. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni