PRERANO GOVORITI O ZASTAREVANJU ZLOČINA
15/01/2014|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 15. januara  - Prerano je raspravljati o "zakonskim parametrima" istrage zločina trgovine organima na Kosovu, Specijalni istražni tim Euleksa i dalje odlučno radi na utvrđivanju dokaza, a za prve rezultate je potrebno čekati oko tri godine, jer je istraga veoma složena.  To je agenciji Beta danas u Briselu preneo Žoao Souza, portparol šefa Specijalnog tima Euleksa Džona Vilijamsona, na molbu da se osvrne na pisanje prištinskog lista Ekspres da je Vilijamsonov tim, koji je počeo istragu u septembru 2011, završio rad i da će pored ostalih za te zločine biti optužen jedan od članova bivšeg Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). 
Predstavnik za štampu Souza je naveo da Specijalni tim Euleksa "ne komentariše spekulacije i glasine".  Na opasku da je prethodno i visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Džonatan Mur izjavio da će u 2014. godini kroz istragu Vilijamsonovog tima biti "potpuno rasvetljen" slučaj trgovine organima na Kosovu i da je to nužno jer u junu ističu zakonski rokovi za tu istragu, Souza je uzvratio da je "prerano raspravljati o zakonskim parametrima". 
Ipak, dodao je Souza, "mi smo svakako svesni i zakonskih parametara vezanih za kršenja zakona koja bi mogla biti predmet naše istrage, uključujući i zastarelost predmeta". 
"Nismo spremni, međutim, da na bilo koji način komentarišemo koja kršenja zakona mogu biti uključena u neku optužnicu, ako dokazi dozvole njeno podizanje, tako da je rasprava o legalnim parametrima preuranjena", objasnio je Vilijamsonov predstavnik za štampu.  Portparol Euleksovog Specijalnog tima je takođe podvukao da se "istraga nastavlja i da se ne mogu davati izjave o operativnim pojedinostima". 
Prištinski dnevnik Ekspres tvrdi da će prve optužnice biti podignute u prvoj polovini ove godine i dodaje da se ime komandanta OVK koji će biti optužen spominje u jednom izveštaju američkog lista Njujorker iz maja 2013. godine. 
Souza je agenciji Beta takođe rekao da je Specijalni tim Euleksa "odlučan da temeljno ispita sve navode" o trgovini ljudskim organima za vreme i posle ratnih sukoba na Kosovu, napomenuvši da bi "bilo neprilično da se sada spekuliše o datumu završetka istrage". 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni